Αναβαθμίζονται οι Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Προσέγγισης με Επιτήρηση

Αναβαθμίζονται οι Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Προσέγγισης με Επιτήρηση

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για τις Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού σηματοδοτεί την έναρξη της παροχής Υπηρεσίας Προσέγγισης με Επιτήρηση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας (Approach Radar Service). Η έναρξη παροχής της Υπηρεσίας έγινε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Σταύρου Μιχαήλ. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος χαιρέτισε την εκδήλωση διαδικτυακά.

Η υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταφορών και διαβουλεύσεων που οδήγησαν στην υπογραφή από τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας κα Παναγιώτα Δημητρίου και τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Δριτσάκο τον Σεπτέμβριο του 2021, ειδικής συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης Κύπριων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

Η Υπηρεσία Προσέγγισης με Επιτήρηση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας (approach radar) αναμένεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τόσο τα επίπεδα ασφάλειας όσο και τα επίπεδα αποδοτικότητας των υπηρεσιών, τα οποία προσφέρονται από τον Πύργο Ελέγχου, αφού τα αεροσκάφη θα παρακολουθούνται μέχρι και την προσγείωσή τους από συστήματα επιτήρησης (ραντάρ). Ο Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα της κυκλοφορίας στην τερματική περιοχή του Αεροδρομίου, μια περιοχή, η οποία εκτείνεται σε ακτίνα περίπου 60 ναυτικών μιλίων γύρω από το Αεροδρόμιο, καθιστώντας έτσι πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τον διαχωρισμό των αεροσκαφών, αυξάνοντας παράλληλα και τα επίπεδα ασφάλειας. Επίσης, σε περιπτώσεις που αεροσκάφη για τεχνικούς ή άλλους λόγους (π.χ. κακοκαιρία) χρειάζονται συγκεκριμένη καθοδήγηση, θα υπάρχει στο εξής η δυνατότητα να παρέχεται στο αεροσκάφος συγκεκριμένη και ακριβής πορεία, έτσι ώστε να μπορεί να προσεγγίσει το Αεροδρόμιο για προσγείωση με ασφάλεια.

Η Υπηρεσία σε αρχικό στάδιο θα παρέχεται από Κύπριους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας υπό την καθοδήγηση των Ελλαδιτών εκπαιδευτών τους μέχρι την ολοκλήρωση της εργασιακής τους εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες διαδικτυακά, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι άλλη μια πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο υλοποιείται και επιλύεται έτσι ένα ακόμη ζήτημα που εκκρεμούσε για δεκαετίες, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν προσφερόταν η συγκεκριμένη Υπηρεσία. Πλέον με την υλοποίηση του έργου αυτού, η Κύπρος κατατάσσεται στον χάρτη των χωρών που προσφέρουν την Υπηρεσία αυτή και, κατ’ επέκταση, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στις αεροπορικές εταιρείες όσο και στο επιβατικό κοινό.

Αυτή η εξέλιξη, ανέφερε ο κ. Καρούσος, είναι ενδεικτική της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τεχνολογική αναβάθμιση σε θέματα εξοπλισμού και υπηρεσιών του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €15 εκ..

Ιδιαίτερα αυτή τη σημαντική χρονική στιγμή, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, που έχουμε ήδη εισέλθει στην τουριστική περίοδο και αναμένεται αύξηση στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, η αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων βοηθά στη βέλτιστη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ασφάλειας και στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των καθυστερήσεων, προσφέροντας έτσι πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επιβάτες και στις αεροπορικές εταιρείες.

Τέλος, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών κ. Σταύρο Μιχαήλ, ο οποίος αφυπηρετεί τον επόμενο μήνα, τη Διευθύντρια κα Παναγιώτα Δημητρίου και το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για τη δουλειά που έχουν επιτελέσει για να γίνει εφικτή η έναρξη παροχής της Υπηρεσίας, καθώς και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα για τη συμβολή τους στην εφαρμογή της Υπηρεσίας. Παράλληλα, ευχαριστίες εκφράζονται στο προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας για τη στήριξη και την εμπειρογνωμοσύνη που προσέφεραν για την υλοποίηση του έργου.