Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Σε τηλεδιάσκεψη ο Γιάννης Καρούσος με συμμετοχή των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Επίτροπος Μεταφορών κα Adina Vălean, στο πλαίσιο της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο τομέα των μεταφορών με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι νησί και θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη σύνδεση με τα υπόλοιπα κράτη για την εξασφάλιση προϊόντων πρώτης ανάγκης και τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών . Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κυριότερα μέτρα που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς των αερομεταφορών , των λιμανιών και των δημόσιων μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα , από τις 3:00 το πρωί στις 21 Μαρτίου θα απαγορευτεί η είσοδος επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου με εξαίρεση τη λειτουργία πτήσεων στην Κύπρο για την αναχώρηση επιβατών και τη μεταφορά φορτίου.
Επιπρόσθετα , συζητήθηκαν μέτρα στήριξης του τομέα των αερομεταφορών αναφορικά με τα δικαιώματα των επιβατών και τη διατήρηση των χρονοθυρίδων αερομεταφορών( slots).

Στο τομέα των λιμανιών , ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι επιτρέπεται η προσέλευση των πλοίων αλλά απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών και του πληρώματος. Παράλληλα σημείωσε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των λιμανιών για τη διευκόλυνση της εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων.

Στον τομέα των δημοσίων μεταφορών ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες για μείωση της χωρητικότητας των οχημάτων στο 30% και καταργούνται όλες οι διαδρομές των λεωφορείων που διενεργούνται τις Κυριακές από 22 Μαρτίου.
Στη συνέχεια ανταλλάχτηκαν απόψεις από όλα τα κράτη μέλη για τα μέτρα στήριξης και αποφασίστηκε όπως κάθε κράτος μέλος ορίσει Εθνικό Σημείο Επαφής για σκοπούς συντονισμού. Η Κύπρος καλωσόρισε την Πρόταση της Επιτροπής για την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοιού ως μέσο υποστήριξης και προστασίας των οικονομιών, των εταιρειών και των εργαζομένων.