Δημιουργία δημόσιων χώρων διευκολύνσεων στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένων χώρων υγιεινής και σταθμών επαναφόρτισης

Δημιουργία δημόσιων χώρων διευκολύνσεων στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένων χώρων υγιεινής και σταθμών επαναφόρτισης

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την αναπτυξιακή πολιτική δημιουργίας δημόσιων χώρων διευκολύνσεων περιλαμβανομένων χώρων υγιεινής και σταθμών επαναφόρτισης στο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της Κύπρου. Η εισήγηση προέκυψε κατόπιν αιτημάτων από φορείς του τουρισμού και άλλα οργανωμένα σύνολα, με στόχο την υποστήριξη των χρηστών των αυτοκινητόδρομων.

Η λειτουργία τέτοιων υποδομών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πλείστες χώρες του εξωτερικού, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. Στην Κύπρο, παρόλο που οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές, η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά, αφού αναμένεται ότι θα ικανοποιήσει τόσο τις ανάγκες των ντόπιων χρηστών του δικτύου όσο και των επισκεπτών και των τουριστών της χώρας.

Συγκεκριμένα και στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έχει τεθεί ως κριτήριο απόστασης (πυκνότητας) των σχετικών υποδομών τα 30 χλμ. Αφού λήφθηκαν υπόψη τα βασικά αστικά κέντρα, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων με την αξιοποίηση υφιστάμενων δημόσιων χώρων και υποδομών (π.χ. Σταθμοί Λεωφορείων και Ζυγιστικοί Σταθμοί), οι εν λόγω υποδομές θα δημιουργηθούν, σε πρώτη φάση, στα ακόλουθα σημεία:

Αλάμπρα (τμήμα Αλάμπρα – Λευκωσία)
Ξυλοτύμπου (τμήμα Αλάμπρα – Αγία Νάπα)
Κοφίνου (τμήμα Αλάμπρα – Λεμεσός)
Επισκοπή (τμήμα Λεμεσός – Πάφος, κατεύθυνση από Πάφο)
Μανδριά (τμήμα Λεμεσός – Πάφος, κατεύθυνση από Λεμεσό).
Επιπρόσθετα, σε δεύτερη φάση και με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των δρόμων, θα λειτουργήσουν δημόσιοι χώροι υγιεινής, σταθμών επαναφόρτισης και άλλων διευκολύνσεων στους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Αστρομερίτη-Ευρύχου και Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς.

Στα εν λόγω σημεία θα παρέχονται υπηρεσίες 24ωρης βάσης, με υποδομές χώρων υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ, υποδομές μικρής καφετέριας/περιπτέρου, καθώς και σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρει πως «η δημιουργία τέτοιων υποδομών και στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου θα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών και των οχημάτων που διακινούνται στους αυτοκινητόδρομους, αυξάνοντας έτσι το γενικότερο επίπεδο λειτουργικότητας του δημόσιου οδικού δικτύου».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, «οι υποδομές αυτές θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των επιμέρους πολιτικών που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως είναι η οδική ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης των οδικών μεταφορών, η υποστήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών και ευρύτερα των στοχεύσεων της βιώσιμης ανάπτυξης». Καταληκτικά, ο κ. Καρούσος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λειτουργία τέτοιων υποδομών θα συμβάλει επικουρικά σε άλλες πολιτικές της Κυβέρνησης που σχετίζονται με τους τομείς του τουρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.