Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για Εθνοφρουρούς: «Να πάτε. Και να γυρίσετε. Σας περιμένουμε!»

Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για Εθνοφρουρούς: «Να πάτε. Και να γυρίσετε. Σας περιμένουμε!»

Στοχεύοντας στην ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εθνοφρουρών για θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και στην εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα σοβαρά και θανατηφόρα οδικά ατυχήματα με την εμπλοκή νέων, οι Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου επισκέφθηκαν σήμερα το Στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», στην Λευκωσία.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, οι Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας κ.κ. Μιχάλης Σοφοκλέους και Αλέξης Δημητρίου, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας «Γιώργος Μαυρίκιος».

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας για τους Εθνοφρουρούς πραγματοποιούνται επισκέψεις σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς παγκύπρια των Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας και μελών της Αστυνομίας και του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, καθώς και διαλέξεις οδικής ασφάλειας από τα μέλη της Αστυνομίας, βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση γυαλιών προσομοίωσης αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Υπουργός Μεταφορών: Στρατηγικός μας στόχος η μείωση των οδικών θανάτων και τραυματισμών κατά 50% μέχρι το 2030, μέσα από σειρά δράσεων

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφερόμενος στο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2030, επεσήμανε ότι βασικός μας στόχος είναι «η μείωση κατά 50% των οδικών θανάτων και τραυματισμών μέχρι το 2030, ακολουθώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετήσει το “Όραμα Μηδέν”, με στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μηδενικό αριθμό οδικών θανάτων στην επικράτειά της μέχρι το 2050».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας προωθούν σειρά δράσεων και πολιτικών που αφορούν τη νομοθεσία, την εκπαίδευση και την εξέταση των υποψήφιων οδηγών, την ασφάλεια των οδικών υποδομών και των οχημάτων και την ενημέρωση του κοινού.

Μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες στον τομέα της οδικής ασφάλειας που παρουσιάζει η Κύπρος, ο κ. Υπουργός είπε πως «η συντριπτική πλειονότητα των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών καταγράφεται στους αστικούς δρόμους, ενώ το ποσοστό οδικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μοτοσικλετιστών είναι εξαιρετικά υψηλό». Την ίδια ώρα, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως οι κυριότερες και σοβαρότερες παραβάσεις στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας αφορούν την παραβίαση των ορίων ταχύτητας, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών, την παραβίαση του κόκκινου φωτεινού σηματοδότη, τη μη χρήση ζώνης ασφάλειας ιδιαίτερα στα πίσω καθίσματα, τη μη χρήση παιδικών συστημάτων συγκράτησης, τη μη χρήση κράνους, τη χρήση κινητού χωρίς ελεύθερα χέρια, αλλά και την εκτεταμένη παράνομη στάθμευση. «Μια ακόμη ιδιαιτερότητα είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό οδικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών νεαρών ανδρών οδηγών», σημείωσε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαπιστώσεις, οι συναρμόδιοι φορείς επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της ενημέρωσης, με στόχευση συγκεκριμένα στους εθνοφρουρούς ως νέοι χρήστες του οδικού δικτύου και συνεπώς πιο επιρρεπείς σε οδικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, με κεντρικό μήνυμα «Να πάτε! Και να γυρίσετε! Σας περιμένουμε!», και μέσα από σειρά δράσεων που ενθαρρύνουν την καλλιέργεια σωστής οδικής συμπεριφοράς, «απευθυνόμαστε σε όλους τους εθνοφρουρούς και σας ζητάμε να επιστρέψετε ασφαλείς μετά από κάθε σας διανυκτέρευση ή άδεια, καθώς η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας».

Υπουργός Άμυνας: Η οδική ασφάλεια και συνείδηση αποτελούν εθνική προτεραιότητα για την Πολιτεία

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε πως η οδική ασφάλεια και η οδική συνείδηση αποτελούν εθνική προτεραιότητα για την Πολιτεία, επισημαίνοντας την ανάγκη η ορθή οδική συμπεριφορά να καταστεί καθημερινή συνειδητή πράξη και βίωμα των εθνοφρουρών και των νέων. «Τα οδικά δυστυχήματα, αποτελούν μια από τις πιο θλιβερές πληγές της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Σχεδόν καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών που οδηγούν σε απώλειες ζωών και σε κρίσιμους και εν πολλοίς μη αναστρέψιμους τραυματισμούς», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Επεσήμανε δε τον ανθρώπινο παράγοντα ως βασικό λόγω πρόκλησης οδικών ατυχημάτων, και τόνισε πως ως εθνική υπόθεση, «η αντιμετώπιση και ανάσχεση της άδικης και θλιβερής απώλειας νέων ανθρώπων στην άσφαλτο απαιτεί ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων μας». Εξ ου και το Υπουργείο Άμυνας ανταποκρίνεται στις δράσεις του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, διαβεβαιώνοντας για την ισχυρή θέλησή του να συμβάλει στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η Κύπρος κατέγραψε μείωση 36.5% στους οδικούς θανάτους και 55% στους σοβαρούς τραυματισμούς την περίοδο 2011-2022. «Παρόλο που τα αποτελέσματα της Έκθεσης μπορούν να θεωρηθούν θετικά και οι πολιτικές της πρόληψης και διαφώτισης ότι βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, εν τούτοις χρειάζεται να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας και να πράξουμε ακόμα περισσότερα, ώστε τα ποσοστά να μειωθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι να φθάσουμε σε μηδενικά αποτελέσματα. Αυτό, δυστυχώς, μας υπενθυμίζει με το χειρότερο τρόπο με τα αυξημένα θανατηφόρα ατυχήματα ο μήνας που διανύουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης, επαναλαμβάνοντας ότι για το Υπουργείο Άμυνας το ζήτημα της οδικής ασφάλειας των νέων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αρκούν μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να γίνει μια θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση

Με τη σειρά της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έκανε αναφορά στην αύξηση στον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων των τελευταίων εβδομάδων, σημειώνοντας πως «η πρόληψη και η οδική ασφάλεια αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ώστε να καταπολεμήσουμε τις σοβαρές και θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις, τις οποίες στοχεύουμε να μειώσουμε μέχρι το 2030 κατά 50%».

Σε σχέση με την ενημέρωση των εθνοφρουρών, η κα Δράκου διαβεβαίωσε ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όσο και η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Εθνική Φρουρά για την εκπαίδευση των εθνοφρουρών μέσα από διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται παγκύπρια. «Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και με τη συμμετοχή των Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας, η οποία είναι καθοριστική καθώς μεταφέρουν μηνύματα μέσα από τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις γνώσεις τους όπως είδαμε και στα δύο βίντεο που ετοιμάστηκαν από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας», είπε η κα Υπουργός, συμπληρώνοντας πως ο σκοπός όλων είναι να ευαισθητοποιηθούν οι εθνοφρουροί μέσα από την εξιστόρηση πραγματικών ιστοριών και να ενημερωθούν για τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η Εθνική Φρουρά για τις μετακινήσεις.

Απευθυνόμενη στους εθνοφρουρούς, η κα Δράκου είπε χαρακτηριστικά πως «η οδήγηση είναι ένα προνόμιο όλων μας και ως οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καθένας από εμάς που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι έχει την ευθύνη να διατηρήσει την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο. Για εσάς τους νέους οδηγούς, η οδήγηση είναι μια νέα εμπειρία την οποία είμαι σίγουρη αναμένατε με ανυπομονησία. Με την απόκτηση της άδειας οδήγησής σας, αισθάνεστε πλέον έμπρακτα την ανεξαρτησία στις μετακινήσεις σας χωρίς να εξαρτάστε από τους γονείς σας». Ωστόσο, συνέχισε η κα Υπουργός, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε οι νέοι να μην παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό και να εκτιμήσουν σωστά τους κινδύνους στο οδικό δίκτυο.

«Αρκούν μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να γίνει μια θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση. Αυτά τα λίγα χιλιοστά καθορίζουν την απόσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Για αυτό και σας καλώ να προφυλάξετε τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας. Η ανθρώπινη ζωή, η αρτιμέλεια και η υγεία κάθε πολίτη αποτελούν ανεκτίμητα αγαθά και κυρίως για εσάς τους νέους που έχετε όλο το μέλλον μπροστά σας. Να οδηγάτε λοιπόν με προσοχή γιατί πάντα κάποιος θα σας περιμένει στο σπίτι», κατέληξε στον χαιρετισμό της η κα Δράκου.

Να αξιοποιηθούν τα βιωματικά εργαστήρια προσομοίωσης για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ευθύνης μας

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι Υπουργοί Μεταφορών και Άμυνας οδήγησαν, σε ειδικά διαμορφωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, όχημα με τη χρήση γυαλιών προσομοίωσης αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης, πρόκειται για μια προσομοίωση, με την οποία επί της ουσίας μπορεί κάποιος να δει τι μπορεί να προκαλέσει εάν οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλης και ουσιών. Για τον λόγο αυτό, «όλοι μαζί οι οργανωμένοι φορείς προχωρούμε για να δώσουμε την εκπαίδευση τόσο στους εθνοφρουρούς όσο και σε όλους τους πολίτες. Έχουν γίνει πολλές εκπαιδεύσεις στους εθνοφρουρούς και θα συνεχίσουμε με την κατάταξη της νέας ΕΣΣΟ. Είναι μια κρίσιμη περίοδος και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Σχολιάζοντας την εκπαίδευση προσομοίωσης, ο κ. Καρούσος είπε ότι η άσκηση αυτή με τη χρήση των ειδικών γυαλιών θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες σε εμπορικά κέντρα και σε άλλους δημόσιους χώρους και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν αυτή την άσκηση «ακριβώς για να καταλάβουν σε τι κατάσταση μπορεί να βρεθεί κάποιος εάν είναι για παράδειγμα υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών και να κατανοήσουν ακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει».

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, στόχος είναι όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν την προσομοίωση. Ο στόχος είναι όλοι οι πολίτες να το βιώσουν, ανέφερε, επισημαίνοντας πως όταν κάποιος έχει μια εμπειρία, θα έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης την επόμενη φορά που θα οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

Στις δηλώσεις της, η κα Δράκου αναφέρθηκε στη νέα γενιά και τους νέους οδηγούς, λέγοντας πως όλες οι προσπάθειες γίνονται επειδή νοιαζόμαστε για αυτούς. Χαρακτήρισε πολύ άδικο να χάνονται ζωές στην άσφαλτο και κάλεσε όλους να συμβάλουν, ώστε να μειώσουμε αυτό το τραγικό φαινόμενο. «Όσα μέτρα κι αν λάβουμε, αν δεν δημιουργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα και σεβασμός προς την οδική ασφάλεια, τα δικά μας τα μέτρα δεν φτάνουν. Η νέα γενιά, οι εθνοφρουροί μας, είναι το μέλλον και, συνεπώς, ελπίζω το μήνυμα που έστειλα σήμερα μαζί με όλους τους συναδέλφους μου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να έφθασε κοντά τους, να το άκουσαν και να το συνειδητοποιήσουν», δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με τη σειρά του, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ειδικά του Πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας. Τα βιωματικά σεμινάρια, πρόσθεσε, είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή πέραν των 2.000 εθνοφρουρών. Πρόθεση, ανέφερε ο Αντιστράτηγος Αντιστράτηγος Ζερβάκης, είναι να επαναληφθεί η εκπαίδευση με την κατάταξη της νέας ΕΣΣΟ.


.