Εγκαινιάστηκε η Ημέρα Κυπροκινεζικής Συνεργασίας στην Αγία Νάπα

Εγκαινιάστηκε η Ημέρα Κυπροκινεζικής Συνεργασίας στην Αγία Νάπα

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 27/9 και επίσημα στο Δημαρχείο Αγίας Νάπας η Ημέρα Κυπροκινεζικής Συνεργασίας. Η 27η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού αλλά, παράλληλα, ημέρα αφιερωμένη στη στενή συνεργασία του Δήμου Αγίας Νάπας με την Κίνα.

Στα πλαίσια και της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με την πόλη Guangdong στην Κίνα τον περασμένο Απρίλιο, αποφασίστηκε κατά την διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην παρουσία του πρώην πρέσβη της Κίνας, Zhao Yali και του Προέδρου του Οργανισμού C.G.A Cyprus Guangdong Association of Commerce, Yang Deming να καθοριστεί ως “Ημέρα Κυπροκινεζικής Συνεργασίας”.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Αγίας Νάπας επίσημη συνάντηση στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Μαρία Τοφινή Τσαντήλα και ο Διευθυντής του Δημοτικού Μουσείου “Θάλασσα”, Φώτος Κίκιλλος.

Παρέστησαν επίσης και τα μέλητης κινεζικής αποστολής την οποία αποτελούσαν ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου “Nanyue Palace” του Guangzhou της Κίνας, Quan Hong, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της πόλης Guangzhou, Lu Zhiqiang, ο πρώην πρέσβης της Κίνας, Zhao Yali, και ο Πρόεδρος του οργανισμού C.G.A Cyprus Guangdong Association of Commerce, Yang Deming.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα της στενότερης συνεργασίας του Δημοτικού Μουσείου “Θάλασσα” Αγίας Νάπας και του Αρχαιολογικού Μουσείου “Nanyue Palace” του Guangzhou της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε από τους Κινέζους φιλοξενούμενους ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Guangzhou το άνοιγμα ενός νέου μουσείου.

Τονίστηκε, επίσης, και η επιτυχία του Δήμου Αγίας Νάπας που αφορά στο άνοιγμα γραφείων στο Hong Kong σε συνεργασία με τον οργανισμό C.G.A Cyprus Guangdong Association of Commerce με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της τουριστικής συμμαχίας των δύο χωρών υπό το πνεύμα της κινεζικής φράσης “one belt, one road”.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ευχαρίστησε την κινεζική αποστολή τόσο για την στενή συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας όσο και για την παρουσία τους με αφορμή το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κατορθώματα διεθνούς αναγνώρισης στην Αγία Νάπα είναι το υπαίθριο πάρκο γλυπτικής αλλά και το έργο το οποίο προωθείται που αφορά στη δημιουργία υποβρυχίου πάρκου γλυπτικής. Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, ιδιαίτερης σημασίας για τις υποδομές στον πολιτισμό είναι και το αμφιθέατρο 2.500 θέσεων του οποίου η ανέγερση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, και το οποίο θα θεωρείται ως το μεγαλύτερο της Κύπρου, εξαιτίας του οποίου θα αναμένεται να προσελκύσει η Αγία Νάπα ετησίως περισσότερους από 30.000 τουρίστες.

Φανερά εντυπωσιασμένα τα μέλη της κινεζικής αποστολής για το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που επιτελείται στην Αγία Νάπα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τον κυπριακό Δήμο με συμμετοχή Κινέζων καλλιτεχνών στα πάρκα γλυπτικής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης των αντικειμένων του Αρχαιολογικού Μουσείου “Nanye Palace” της κινεζικής πόλης Guangzhou με παρουσίαση παραδοσιακού τρόπου προετοιμασίας και σερβιρίσματος του κινεζικού τσαγιού καθώς και άλλων εκφάνσεων της κινεζικής κουλτούρας.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου, εκπρόσωποι της ΤΕΒΕΑ και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και άλλων παρευρισκομένων.