Επίσκεψη Γ.Καρούσου στα υπό εξέλιξη έργα στη Λεμεσό.

Επίσκεψη Γ.Καρούσου στα υπό εξέλιξη έργα στη Λεμεσό.

Επίσκεψη σε υπό εξέλιξη έργα στην Λεμεσό πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος μαζί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ειδικότερα, ο Υπουργός Μεταφορών και οι βουλεύτριες και βουλευτές επισκέφθηκαν τα εργοτάξια του νέου δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά και του νέου γηπέδου Λεμεσού, ενώ παρακάθησαν σε σύσκεψη στο Γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λεμεσού, κατά την οποία ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποιήσης των έργων που προωθούνται στην Επαρχία Λεμεσού.

 1. Έργο ανάπτυξης του νέου δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά (α’ φάση, Πολεμίδια-Παλώδια)

Ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά είναι συνολικού μήκους 22,5 χλμ, με εκτιμώμενο κόστος €198 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο σχεδιασμός του προωθείται σε τρεις φάσεις:

 • Φάση Α1: Πολεμίδια-Παλώδια, μήκος 3,7χλμ. Οι εργασίες της φάσης Α1 άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023. Το κόστος για την φάση Α1 ανέρχεται στα €31,09 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο αφορά, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή τμήματος αυτοκινητόδρομου μήκους περίπου 3,7χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση στον άξονα Λεμεσού-Σαϊττά και δευτερεύοντος οδικού δικτύου συνολικού μήκους περίπου 5χλμ. Το έργο διαλαμβάνει επίσης έναν τρισκελή ανισόπεδο κόμβο νότια της Παλώδιας, υπέργεια διάβαση, τέσσερις κυκλικούς κόμβους, κατασκευές αντιστήριξης και εργασίες προσαρμογής του αυτοκινητόδρομου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
 • Φάση Α2: Παλώδια-Άλασσα, μήκος 8χλμ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης. Θα περιλαμβάνει τρεις ανισόπεδους κόμβους, τέσσερις κοιλαδογέφυρες, υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, οι κατασκευαστικές εργασίας του έργου προβλέπεται να αρχίσουν το 2024 με διάρκεια τεσσάρων χρόνων, με εκτιμώμενο κόστος €77,35 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 • Φάση Β: Άλασσα-Σαϊττάς, 10,8χλμ. Για τη φάση Β έχει υποβληθεί η Προκαταρκτική Τελική Μελέτη και αναμένεται ότι περί τα τέλη του 2022 θα υποβληθεί η Τελική Έκθεση Μελέτης. Περιλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, σήραγγα εκσκαφής και επικάλυψης μήκους 310μ. στην περιοχή Σαϊττά, δύο κοιλαδογέφυρες, υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της φάσης Β θα οριστικοποιηθεί μετά την προώθηση της φάσης Α2 και το κόστος της εκτιμάται στα €89,25 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης της φάσης Α και μετέφερε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη σε σχέση με την ασφάλεια στη διακίνηση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της αστυφιλίας και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ορεινών περιοχών της Λεμεσού.

 1. Ανέγερση νέου γηπέδου Λεμεσού

Οι εργασίες ανέγερσης του νέου γηπέδου Λεμεσού άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2022. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €45,22 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παράλληλα, το έργο διαλαμβάνει τη βελτίωση/ανακατασκευή της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και της Οδού Τάσου Ισαάκ, τη δημιουργία τριών νέων κυκλικών κόμβων και την κατασκευή τεσσάρων νέων ραμπών από και προς τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου για εξυπηρέτηση του νέου γηπέδου. Οι εργασίες άρχισαν τον Μάρτιο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2023 σε τρεις φάσεις με κόστος €9,09 εκ.. Η α’ φάση του έργου θα παραδοθεί στον Δεκέμβριο του 2022 και μέρος της θα παραδοθεί με τη λειτουργία του σταδίου τον Σεπτέμβριο.

Το νέο στάδιο ποδοσφαίρου στην περιοχή Κολοσσίου αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των ομάδων και των φιλάθλων της Λεμεσού, ανέφερε ο κ. Υπουργός, και άλλη μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετουσιώνεται σε πράξη με την προσωπική δέσμευση και την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, είπε, η ολοκλήρωση του νέου σταδίου θα αναβαθμίσει σημαντικά την Επαρχία της Λεμεσού, διασφαλίζοντας το συμφέρον των πολιτών της Λεμεσού.

 1. Ενημέρωση για έργα που προωθούνται στην Επαρχία Λεμεσού

Κατά τη σημερινή επίσκεψη στο Γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών και οι βουλεύτριες και βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα έργα που προωθούνται ή είναι υπό εξέλιξη στην Επαρχία Λεμεσού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καρούσος, το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διαχειρίζεται 64 έργα στην Επαρχία Λεμεσού, τα οποία είτε είναι υπό εξέλιξη, είτε βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Λεμεσού και τις υποδομές της Επαρχίας.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, πρόκειται για:

 • Δρόμο Λεμεσού-Αγρού
 • Αναβάθμιση δρόμου από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Λευκωσίας μέχρι και την Κοινότητα Παρεκκλησιάς με νέα οδική ρύθμιση
 • Κατασκευή φάσης Α του δρόμου Γερμασόγειας-Ακρούντας-Διερώνας-Αρακαπά
 • Βελτίωση παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας (φάση Α)
 • Κατασκευή κυκλικού κόμβου για τη σύνδεση των οδών Χριστάκη Κράνου και Δαιδαλίδων στον Δήμο Γερμασόγειας
 • Έργα βελτίωσης οδικού δικτύου Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όλα τα Τμήματα του Υπουργείου παραμένουν προσηλωμένα και εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων και των κυβερνητικών πολιτικών για την αναβάθμιση των υποδομών και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Επαρχίας Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.