Εφαρμογή νέου δικτύου διαδρομών στην Επαρχία Λευκωσίας

Εφαρμογή νέου δικτύου διαδρομών στην Επαρχία Λευκωσίας

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στις 29 Ιανουαρίου 2022 και στις 28 Φεβρουαρίου 2022 τίθενται σε εφαρμογή η πρώτη και η δεύτερη φάση υλοποίησης, αντίστοιχα, του νέου δικτύου διαδρομών λεωφορείων στην Επαρχία Λευκωσίας.

Η πολυαναμενόμενη αλλαγή αποτελεί μια εκ των απαιτήσεων της υπογραφείσας Σύμβασης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία για τα έτη 2020-2030 μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και της Εταιρείας Nicosia Public Transport και στοχεύει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, καθώς και στην αύξηση της ελκυστικότητας του λεωφορείου ως μέσου διακίνησης.

Στη μελέτη και τον σχεδιασμό του νέου δικτύου λήφθηκαν υπόψη όλες οι προηγούμενες μελέτες που εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η ζήτηση για μετακίνηση μεταξύ των περιοχών, τα σχόλια από διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς και με πολίτες, καθώς και τα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, που αφορούν κυρίως στην ελλιπή σύνδεση μεταξύ των περιοχών, η οποία αυξάνει τον χρόνο ταξιδιού του επιβάτη, στο μειωμένο ωράριο εξυπηρέτησης, στη χαμηλή συχνότητα, καθώς επίσης και στον συντονισμό των βοηθητικών διαδρομών με τις κύριες.

Η νέα υπηρεσία θα παρέχει αυξημένη συχνότητα εξυπηρέτησης και επέκταση ωραρίων και θα εφαρμόζει καλύτερα το πολυκεντρικό σύστημα εξυπηρέτησης μέσω της λειτουργίας των έξι κεντρικών σταθμών της Πλατείας Σολωμού, του Μακαρίου Σταδίου, του Στροβόλου, του Γενικού Νοσοκομείου, της Ταμασού και της Αλάμπρας. Σημαντική είναι η για πρώτη φορά εισαγωγή νυχτερινής υπηρεσίας σε κεντρικά σημεία με αυξημένη διακίνηση, όπως είναι το κέντρο της πόλης, τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα, σταθμοί λεωφορείων, κτλ. Σε πρώτη φάση, η νυχτερινή υπηρεσία θα προσφέρεται τις Παρασκευές και τα Σάββατα και θα επαναξιολογείται για ενδεχόμενη επέκταση σε άλλα σημεία και ημέρες. Μέσω των προαναφερόμενων αλλαγών εκτιμάται ότι θα επέλθει σημαντική μείωση στη χρονική διάρκεια της διακίνησης μεταξύ των περιοχών και στον χρόνο αναμονής στις στάσεις λεωφορείου.

Για την άνεση του πελάτη και τη βελτιωμένη εμπειρία του κατά τη διάρκεια της διακίνησης του, αλλά και για παραγωγική χρήση του χρόνου του, όλα τα λεωφορεία και οι σταθμοί λεωφορείων θα διαθέτουν WiFi με δίκτυο 5G.

Πέραν των διαφοροποιήσεων στις διαδρομές και στα ωράρια, αλλαγές θα επέλθουν και στην πολιτική των κομίστρων, η οποία έχει ως κύριο στόχο την παρότρυνση του επιβατικού κοινού για χρήση προσωποποιημένης Motion Card και τη μείωση της χρήσης χάρτινων εισιτηρίων, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του χρόνου επιβίβασης στα λεωφορεία. Οι επιβάτες που συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτικής αυτής, θα απολαμβάνουν τις ίδιες τιμές εισιτηρίων που ίσχυαν μέχρι τώρα, καθώς και πρόσθετες δυνατότητες κατά τη χρήση του WiFi.

Για αποφυγή προβλημάτων και ταλαιπωρίας καθώς και για έγκαιρο προγραμματισμό, το επιβατικό κοινό καλείται να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Εταιρείας Nicosia Public Transport (https://publictransport.com.cy/newnetwork) για να ενημερωθεί για όλες τις διαφοροποιήσεις που θα εφαρμοστούν στην υπηρεσία από τις 29 Ιανουαρίου 2022. Επίσης, μέσω της χρήσης της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διαθέτει (εφαρμογή «Motion») όσο και μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η Εταιρεία Nicosia Public Transport (εφαρμογή «Pame App»), το κοινό μπορεί να λαμβάνει πραγματική ενημέρωση για τον χρόνο άφιξης των διαδρομών σε όλες τις στάσεις λεωφορείου.

Τέλος, το επιβατικό κοινό ενημερώνεται ότι για περισσότερες πληροφορίες, εισηγήσεις, αιτήματα ή και ερωτήματα που δύναται να υπάρξουν σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στο δίκτυο και στην υπηρεσία, μπορεί να καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Εταιρείας Λεωφορείων Nicosia Public Transport στο 1416.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Εταιρεία Nicosia Public Transport θα παρακολουθήσουν στενά τη μετάβαση στο νέο δίκτυο και υπηρεσία και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για γρήγορη επίλυση των θεμάτων που δύναται να προκύψουν.