«Η ποιότητα έρχεται μέσω της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας».

«Η ποιότητα έρχεται μέσω της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας».

Στο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός: Η επόμενη μέρα», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να συζητηθούν τρόποι για επανεκκίνηση του τουρισμού μετά από το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε ο τομέας εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Με επίκεντρο την προσπάθεια επανακαθορισμού του τουριστικού μοντέλου, αξιοποιώντας περισσότερο την ψηφιακή τεχνολογία, οι συμμετέχοντες εξετάζουν τον επανακαθορισμό του τουριστικού μοντέλου και τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό.

Στην παρέμβασή του στη θεματική ενότητα με τίτλο «Ποιοτικός τουρισμός ως απάντηση στην κρίση», ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως για τον ίδιο, ως ποιοτικός τουρισμός ορίζεται το είδος του προϊόντος που θα δημιουργήσουμε και θα προσφέρουμε στους τουρίστες και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, τη δημιουργία ενός προορισμού που οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν και την ίδια ώρα οι μόνιμοι κάτοικοι θα είναι περήφανοι και, αφετέρου, την ευημερία των τουριστικών επιχειρήσεων. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιο τουριστικό θέρετρο και οι επισκέπτες να έχουν τέτοιες μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις, ούτως ώστε με την επιστροφή πίσω στο σπίτι τους να παίρνουν και λίγη Κύπρο μαζί τους, λίγο από το τουριστικό θέρετρο που έχουν επισκεφθεί, για να έχουμε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Καρούσος, επαναλαμβάνοντας πως «η ποιότητα έρχεται μέσω της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας».

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε αυτό το εγχείρημα, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρχει επαρκής αεροπορική συνδεσιμότητα. Πρόσθεσε πως σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, την εταιρεία Hermes και άλλους εταίρους, γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω κρίσης και πανδημίας, την αύξηση των διαθέσιμων προορισμών σε 158 το 2021 σε σύγκριση με 150 το 2019, που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη χρονιά από άποψης επιβατικής κίνησης και τουρισμού.

Τέλος, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών της Κύπρου για τη Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα, η οποία υιοθετήθηκε από άλλα 13 κράτη μέλη της ΕΕ. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, εξήγησε καταληκτικά ο κ. Υπουργός, «ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης και ανάκαμψης των αερομεταφορών, αλλά και να μας δώσει τα εργαλεία, για να στηρίξουμε την αεροπορική συνδεσιμότητα. Ένας από τους στόχους της Διακήρυξης, εκτός από τα εργαλεία και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει τις αερομεταφορές, είναι να μπει ένας ορισμός για το τι είναι ελάχιστη αεροπορική συνδεσιμότητα».