Θυρανοίξια της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στη Δερύνεια

Θυρανοίξια της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στη Δερύνεια

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή θυρανοιξίων της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στη Δερύνεια. Ενός Ναού που σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή λειτούργησε περί το 1850 ως γυναικείο μοναστήρι και έκτοτε αποτελεί σπουδαίο μνημείο για τον ακριτικό Δήμο της Δερύνειας και της επαρχίας Αμμοχώστου ευρύτερα.

Ο Ναός, που συνδέει το όνομά του με τον μεγάλο ασκητή της ερήμου, Άγιο Αντώνιο, ανέπτυξε από την ίδρυσή του πλούσιο και πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο και δραστηριότητα. Κατάφερε διαχρονικά να διαφυλάξει την πίστη και την παράδοση της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το ήθος και τις αξίες του Χριστιανισμού και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενίσχυση της πνευματικής καλλιέργειας των πιστών, αλλά και στην ουσιαστική στήριξή τους στις διάφορες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν διά τους αιώνες.

Την ίδια ώρα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου στη Δερύνεια έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και αποτελεί σύμβολο του γυναικείου μοναχισμού στη χώρα μας. Σύμφωνα με γραπτές αναφορές, τόσο η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου όσο και η Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης στη Σωτήρα ιδρύθηκαν από τις μοναχές του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Δερύνειας, οι οποίες με σεβασμό και βαθιά θρησκευτικότητα ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ανάπτυξης των δύο Ιερών Ναών σε θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε:

“Ευρισκόμενοι στην ακριτική περιοχή της Δερύνειας, λίγα μόλις μέτρα από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, θα ήταν παράλειψη από μέρους μου να μην αναφερθώ στη διαχρονική και πολύτιμη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα που με αποφασιστικότητα καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να επαναρχίσει η διαδικασία για εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Πανιερώτατε, αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή μέρα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τους δημότες της Δερύνειας και της περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά και τους πιστούς σε ολόκληρη την Κύπρο. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και έφεραν εις πέρας την ανακαίνιση του Ναού.

Είμαι βέβαιος πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου θα λειτουργήσει ως καταφύγιο χριστιανικής αγάπης, όπου ο κάθε συμπολίτης μας θα αντλεί δύναμη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που βιώνει”.