Μουσεία για όλους – Δωρεάν είσοδος σε 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Μουσεία για όλους – Δωρεάν είσοδος σε 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Τις εισηγήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

1.    Δωρεάν είσοδος σε 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με τους τροποποιητικούς Κανονισμούς, η είσοδος σε 12 Μουσεία που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι δωρεάν για το κοινό, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων «Μουσεία για Όλους». Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η πολιτική «Μουσεία για Όλους» εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για προώθηση και προβολή των Μουσείων ως σημεία πολιτισμού και ανάδειξης της Ιστορίας της Κύπρου. Επιπλέον, συμβάλλει στην καθιέρωση της χώρας ως προορισμός μουσειακού τουρισμού και, κατ’ επέκταση, στην προσέλκυση επισκεπτών και μελετητών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καρούσος, η θεσμοθέτηση πλέον με Κανονισμούς της δωρεάν εισόδου στα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. «Είναι κάτι που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπως το Βρετανικό Μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ.ά., και ήρθε ο καιρός να το εφαρμόσουμε και στην Κύπρο με όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση. Πλέον τα Μουσεία μας θα λειτουργούν εφτά μέρες την εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, με ελεύθερη είσοδο. Ήδη σε κάποια Μουσεία υπάρχει θετική ανταπόκριση, ιδιαίτερα στο Μουσείο της Λάρνακας τα Σαββατοκύριακα βλέπουμε αρκετή και σημαντική επισκεψιμότητα. Είναι και σύσταση και από την UNESCO, είναι κάτι που εφαρμόζεται στο εξωτερικό με επιτυχία και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα των Μουσείων μας», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Συγκεκριμένα, η κατάργηση του τέλους εισόδου αφορά το Κυπριακό Μουσείο, το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου και Αρχαιολογικό Χώρο, το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου Ευρύχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας, το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς.

2.    Τέλεση πολιτικών γάμων/εκδηλώσεων σε Αρχαία Μνημεία

Βάσει των προνοιών των τροποποιητικών Κανονισμών που υποβλήθηκαν, προσφέρεται η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε εννέα αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και κάστρα σε τέσσερις Επαρχίες της Κύπρου. Αναλυτικά, οι χώροι που ορίστηκαν είναι το Κτίριο πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D’ Avila, το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου Ευρύχου, το Κάστρο Λάρνακας, το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων, το Κάστρο Λεμεσού, το Κάστρο Πάφου, η Παραδοσιακή Κατοικία στην τοποθεσία Φάπρικα στην Πάφο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Γεροσκήπου και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, για τη χρήση των πιο πάνω χώρων και μνημείων για την τέλεση πολιτικών γάμων απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον έναν μήνα πριν την προγραμματιζόμενη ημερομηνία της τελετής.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν στις τελετές γάμων στους συγκεκριμένους χώρους καθορίζεται στα 30 άτομα, και με βάση τους Κανονισμούς, απαγορεύεται η ρίψη λουλουδιών, κομφετί, ρυζιού, φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για χρήση των χώρων αυτών για τέλεση πολιτικών γάμων, κ. Καρούσος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η χρέωση είναι διαφορετική για κάθε αρχαιολογικό μνημείο/χώρο και κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξήγησε ότι το σκεπτικό καθορισμού υψηλής χρέωσης είναι να αποτραπούν οι μαζικοί γάμοι στους χώρους αυτούς και να προστατευθεί η ιστορική και αρχαιολογική τους αξία.

«Ιδιαίτερα στα Κάστρα της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου και σε κάποια Μουσεία με πάρα πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα, όπως τα Μουσεία στα Λεύκαρα και στην Γεροσκήπου, θα τελούνται πολιτικοί γάμοι με κάποιους συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με αυτόν τον τρόπο θα προβάλουμε τα Αρχαία Μνημεία, ιδιαίτερα τα Κάστρα, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον για τέλεση πολιτικών γάμων και, από την άλλη, θα προβάλουμε την Ιστορία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά στο εξωτερικό και επίσης θα βοηθήσουμε και θα ενισχύσουμε την αγορά των πολιτικών γάμων και τους Δήμους να προβάλουν αυτή τη σημαντική δραστηριότητα, δίνοντας τους επιπρόσθετες επιλογές για την τέλεση πολιτικών γάμων», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν κρίνεται συνετή η τέλεση γάμων σε Αρχαία Μνημεία δεδομένου του σκανδάλου που είχε προηγηθεί με γάμο που είχε γίνει στο θωρηκτό Αβέρωφ, ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα Μουσεία και τα Αρχαία Μνημεία που επιλέγηκαν δεν έχουν αρχαιότητες, αλλά είναι σημεία αναφοράς πολιτισμού για τις Επαρχίες, τα οποία θέλουμε να προβάλουμε. Επανέλαβε πως είναι χώροι με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τους συγκεκριμένους περιορισμούς που έχουν καθοριστεί, θα μπορούν να τελούνται γάμοι, ενισχύοντας και την επισκεψιμότητα και την προβολή, και την ίδια ώρα θα βοηθηθεί ο τομέας των πολιτικών γάμων και οι Δήμοι.

Σε ερώτηση κατά πόσον οι τιμές για την τέλεση πολιτικών γάμων στα Μουσεία και τα Αρχαία Μνημεία είναι οριστικές και σε σχόλιο για αντιδράσεις που εκφράζονται για υψηλό κόστος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων απάντησε πως το Υπουργείο στάθμισε τη ζήτηση που υπάρχει για να τελούνται πολιτικοί γάμοι σε αυτά τα Μνημεία και τον σεβασμό προς τον χώρο και την αξία του. Για αυτό, είπε, τα τέλη είναι €1.000-€1.500. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς, κάποιοι είχαν εκφράσει τη θέση πως τα τέλη θα έπρεπε να είναι υψηλότερα και κάποιοι χαμηλότερα. «Η πρόταση είναι κάπου στη μέση, γιατί ο στόχος δεν είναι να γίνονται μαζικοί γάμοι σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά συγκεκριμένος αριθμός, περιορισμένος αριθμός, και πρέπει να δούμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχει ανοίξει αυτό το θέμα, έχει κατατεθεί η πρόταση και θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Σίγουρα, έπρεπε να ζυγίσουμε τις ανησυχίες όλων, από τη μια, να υπάρχει ο σεβασμός στο Αρχαίο Μνημείο και, από την άλλη, να μην αποτρέπουμε την τέλεση ενός πολιτικού γάμου. Αυτά τα ποσά, με βάση την εμπειρία μου ως τέως Δήμαρχος Αγίας Νάπας, δεν είναι καθόλου αποτρεπτικά. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τη ζήτηση, αντίθετα θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεφύγουμε από κάποια όρια με αυτά τα τέλη που καθορίσαμε», ανέφερε.

3.    Δικαιούχοι ελεύθερης εισόδου σε Μουσεία και Αρχαία Μνημεία

Τέλος, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι στους τροποποιητικούς Κανονισμούς περιλαμβάνεται και η συμπερίληψη των συνταξιούχων και των οικογενειών με τρία τέκνα στις ομάδες δικαιούχων που δικαιούνται ελεύθερη και δωρεάν είσοδο στα Μουσεία και τα Αρχαία Μνημεία.