Ο ΠτΔ εγκαινίασε σημαντικά έργα στο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου

Ο ΠτΔ εγκαινίασε σημαντικά έργα στο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου

Ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινίασε σήμερα σημαντικά έργα υποδομής στη Γεροσκήπου τα οποία υπήρξαν πάγιο αίτημα των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής και τα οποία ολοκληρώθηκαν ως αποτέλεσμα αποφασιστικότητας και καθοριστικής συνεργασίας του Δήμου και του κεντρικού Κράτους.
Τα σημαντικά αυτά έργα αφορούν το συνδετήριο δρόμο που ενώνει την οικιστική με την τουριστική περιοχή Γεροσκήπου και τη λεωφόρου Μάριου Τόκα, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ξεπεράσει τα 6 εκ.  Συνολικά τα έργα της τελευταίας οκταετίας που αφορούν τον Δήμο Γεροσκήπου, είτε όσα έχουν ολοκληρωθεί είτε όσα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί, ανέρχονται σε 28.5 εκατομμύρια ευρώ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων έργων στο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι μέσα σε διάστημα σύντομο ξανά στη Γεροσκήπου, προκειμένου να τελέσω τα εγκαίνια νέων έργων, τα οποία αποδεικνύουν για άλλη μία φορά την αναβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος.

Επιτρέψτε μου, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να επαινέσω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έχουν μέχρι στιγμής επιτελέσει, ως επίσης για το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν προς τη μετατροπή της Γεροσκήπου σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό Δήμο.

Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση των έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα, τα οποία υπήρξαν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Γεροσκήπου και της ευρύτερης περιοχής, προκύπτει ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας, της βούλησης και της καθοριστικής συνεργασίας Δήμου και κεντρικού κράτους.

Συμβολή, η οποία επιβεβαιώνει την προτεραιότητα και τη σημασία που αποδίδουμε στην αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών αρχών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, κάθε κοινότητας, κάθε Δήμου, κάθε Επαρχίας, προς όφελος των πολιτών.

Ο καθένας μπορεί να θέσει επί των τύπων των ήλων και να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινότητα, δεν υπάρχει δήμος, δεν υπάρχει ευρύτερα στην Κύπρο τομέας που δεν παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία βελτίωσης. Διαχρονικά προβλήματα, αιτήματα, έχουν επιλυθεί και προσπαθούμε με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας μέσα από τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε, για την ανάπτυξη που παρατηρεί ο τόπος, έστω και αν περάσαμε μια διετία πανδημίας, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικότεροι στα αιτήματα, όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά ευρύτερα των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και εστιάζοντας συγκεκριμένα στα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα, υπογραμμίζω ότι, ενστερνιζόμενοι την ανάγκη για μία αναπτυγμένη παραλιακή ζώνη, προωθήσαμε το αίτημα της κατασκευής κυματοθραυστών στη δημοτική παραλία.

Μέσα από την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης του εν λόγω έργου συνολικού κόστους πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γεροσκήπου.

Αναμφίβολα, η αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης, περιλαμβάνοντας υποδομές πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες, έχουν προσδώσει μια άλλη διάσταση και χαρακτήρα στο μέτωπο, επιτρέποντας την περαιτέρω αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη, η πλήρως αναβαθμισμένη εικόνα της οργανωμένης παραλίας, ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του δήμου, την έχει αναδείξει σε δημοφιλή προορισμό, με αυξημένη επισκεψιμότητα, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους παραθεριστές.

Μια προοπτική η οποία, μετά και την ολοκλήρωση και την παράδοση στην κυκλοφορία του συνδετήριου δρόμου που ενώνει την οικιστική με την τουριστική περιοχή Γεροσκήπου, της λεωφόρου Μάριου Τόκα, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ξεπεράσει τα έξι εκ., που επίσης εγκαινιάζουμε σήμερα, παρουσιάζεται, σαφώς αναβαθμισμένη.

Ένα έργο με το οποίο επιτυγχάνεται η σύνδεση της τουριστικής περιοχής με τον παραδοσιακό πυρήνα του δήμου.

Αναμφίβολα, τα έργα, στα οποία έχω αναφερθεί, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αναμένεται να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, να αυξήσουν τα έσοδα από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου Γεροσκήπου και ευρύτερα της Επαρχίας Πάφου.

Έναν στόχο τον οποίο υπηρετεί εξίσου το σύνολο των υπολοίπων έργων, που είτε υλοποιήσαμε είτε δρομολογήσαμε για τον Δήμο Γεροσκήπου.

Χάριν και μόνο υπενθύμισης, αναφέρω ενδεικτικά ότι, πέραν των πιο πάνω έργων, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα ύψους 1.3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν:

•    Κατασκευή οδικού δικτύου που συνδέει το Αεροδρόμιο Πάφου με τη Δημοτική Πλαζ.

•    Την επέκταση του Α’ Νηπιαγωγείου Γεροσκήπου.

•    Την αναβάθμιση και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, βρίσκεται υπό κατασκευή το Περιφερειακό Κέντρο Υγείας «Χριστόφορος Χατζηλαμπρής», ύψους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογήθηκε η υλοποίηση νέων αναπτυξιακών έργων, ύψους πέραν των 17 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

•    Τη β’ φάση της βελτίωσης της λεωφόρου «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’», ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ.

•    Την κατασκευή του κόμβου των λεωφόρων «Μακαρίου Γ» και «Ιπποκράτους», που έχει ολοκληρωθεί.

•    Την αναβάθμιση του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου, κόστους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, οφείλω να σημειώσω ότι προωθούνται και άλλα ουσιώδη έργα από τα οποία θα επωφεληθούν οι δημότες της Γεροσκήπου, αλλά και των γειτνιαζουσών περιοχών, όπως:

•    Το υπό κατασκευή τμήμα του Βόρειου Παρακαμπτηρίου Γεροσκήπου, εντός των δημοτικών ορίων Πάφου που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, κόστους 6.5 εκατομμυρίων ευρώ.

•    Η αναβάθμιση της συμβολής της λεωφόρου Μακαρίου με την οδό Ιπποκράτους κόστους 700 χιλιάδων ευρώ, η οποία θα αρχίσει πριν το τέλος του 2021.

•    Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στην συμβολή της οδού Κινύρα με τον Βόρειο Παρακαμπτήριο, συνολικού ύψους 2.2 εκατομμύριων ευρώ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία προσφορών.

Την ίδια στιγμή, έχει ανατεθεί στον Δήμο η ετοιμασία των αναγκαίων μελετών για την πολεοδομική αναβάθμιση του εναπομείναντος τμήματος της λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ μέχρι τα όρια της Κολώνης.

Συνολικά τα έργα της τελευταίας οκταετίας που αφορούν τον Δήμο Γεροσκήπου, είτε όσα έχουν ολοκληρωθεί είτε όσα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί, ανέρχονται σε 28.5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον να σημειώσω ότι στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου, από το 2015 που παρουσιάζεται η ανάκαμψη, η επανεκκίνηση της οικονομίας, υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών πόρων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, έργα συνολικού κόστους 378 εκατομμυρίων ευρώ.

Η στενή συνεργασία Κυβέρνησης και τοπικών Αρχών απέδωσε και αποδίδει.

Για αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως θα είμαστε ως Κυβέρνηση πάντα στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, όχι μόνο των Αρχών των τοπικών κοινωνιών, αλλά ιδίως των πολιτών.

Βεβαίως οι πολίτες εκφράζονται μέσα από τους τοπικούς άρχοντες. Είναι σε αυτούς που θέλουμε να τείνουμε ευήκοον ους, να διαθέσουμε τα απαραίτητα, αρκεί να υπάρχει η στενή συνεργασία και η ωριμότητα των έργων. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που θέλω να αναφερθώ στους δήμους της πόλης και επαρχίας Πάφου διότι τα όσα πρότειναν ήταν ώριμα προς εκτέλεση έργα, για αυτό και παρουσιάζετε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με τους προϋπολογισμούς και τα εξαγγελθέντα έργα. Σας συγχαίρω θερμά και εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι πραγματικά μέσα από τη συνεργασία βλέπουμε να υλοποιούνται έργα και σας διαβεβαιώ ξανά ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντα στο πλευρό σας.