Ο Σωκράτης Χάσικος ήταν ένας πραγματικός μάγκας της πολιτικής

Ο Σωκράτης Χάσικος ήταν ένας πραγματικός μάγκας της πολιτικής

Σήμερα “έφυγε” πρόωρα ένας μάγκας της πολιτικής, ένας φίλος που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενος το καλό του τόπου μας.
Με τον Σωκράτη Χάσικο συνεργαστήκαμε την περίοδο κατά την οποία ήμουν Δήμαρχος Αγίας Νάπας και εκείνος Υπουργός Εσωτερικών. Δώσαμε από κοινού αρκετές “μάχες” σε πολλά επίπεδα. Ήταν δυναμικός, ευθύς, ο οποίος στα δύσκολα δεν κρυβόταν και έπαιρνε αποφάσεις χωρίς να φοβάται το οποιοδήποτε κόστος.
Ένας πραγματικός μάγκας της πολιτικής.
Θυμάμαι αρκετές χαρακτηριστικές στιγμές μαζί του.

Η διαχείριση των παραλιών.
Συζητούσαμε το θέμα των παραλιών για τα κρεβατάκια και όταν υπήρξε η αντίδραση μου για το νόμο που θα ψήφιζε η Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο έδινε παράταση στους ιδιώτες για ακόμα 10 χρόνια (κάτι που θεωρούσα απαράδεκτο), μου είπε χτυπώντας το χέρι πάνω στο τραπέζι και συμφωνώντας μαζί μου, “δεν πρόκειται να δεχθώ έτσι πράμα, θα ζητήσω από τον ΠτΔ να κάνει αναπομπή” .
Η Βουλή ψήφισε το νόμο, ο Χάσικος ζήτησε από τον ΠτΔ να τον αναπέμψει, όπως και έκανε. Ύστερα ήρθε η δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκινώντας έτσι η μεγάλη προσπάθεια από το Δήμο της ανάληψης της διαχείρισης των παραλιών της Αγίας Νάπας, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.5εκ. έσοδα ετησίως από τα κρεβατάκια. Μετά από αυτήν την εξέλιξη και άλλοι Δήμοι της Κύπρου ανέλαβαν τη διαχείριση των παραλιών τους.
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξαιτίας του Σωκράτη Χάσικου η Αγία Νάπα έχει σήμερα ένα από τα καλύτερα πολεοδομικά έργα που έχει υλοποιηθεί, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Μόλις διαπίστωσα ότι το Τμήμα Πολεοδομίας “έκοψε” το παραλιακό μέτωπο από τους προϋπολογισμούς του, πήγα ακάλεστος στο γραφείο του. Του τηλεφώνησα στο κινητό και του λέω: “είμαι έξω από το γραφείο σου και θέλω επείγον να σε δω”.
Μου ανοίγει την πόρτα και αφού με άκουσε να του εξηγώ πόσο σημαντικό ήταν το έργο, τηλεφωνεί απευθείας στη Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας. Μετά απο μια συζήτηση της λέει: “δε με ενδιαφέρει τι θα κάνεις, το παραλιακό μέτωπο θα είναι στους προϋπολογισμούς”. Και μπήκε!. (Η φωτογραφία είναι από την ημέρα που θέσαμε το θεμέλιο λίθο το Νοέμβριο του 2016).
Τη σφραγίδα του φέρουν επίσης έργα στην Αγία Νάπα, τα οποία σήμερα ολοκληρώνονται ή και προκηρύσσονται, όπως η αποκατάσταση του Μοναστηριού, η ανάπλαση των οδών του κέντρου (Τεύκρου Ανθία, Γιαννάκη Παππουλή, Διονυσίου Σολωμού κ.α).
Κομβικής σημασίας η παρέμβαση του στον χαρακτηρισμό της Αγίας Νάπας το 2014 ως αστικό κέντρο, αφού μέσω του χαρακτηρισμού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των έργων αυτών.
Τελευταία φορά που τον είδα, όταν ήμουν ήδη υπουργός, μου είπε: “Καρούσο συνέχισε σεμνά και ταπεινά”.
Ο Σωκράτης Χάσικος φεύγει σφραγίζοντας την πολιτική του τόπου μας, προσφέροντας όσοι λίγοι. Η Κύπρος του χρωστάει πολλά. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.
Αιωνία του η μνήμη .