Παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, η Τελετή Έναρξης των Εργασιών για την ανάπλαση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας

Παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, η Τελετή Έναρξης των Εργασιών για την ανάπλαση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών Μετατροπής του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας σε Μουσειακό χώρο. 

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου ανέφερε ότι με την μετατροπή του Μοναστηριού ως Μουσειακού Χώρου στόχος της Μητρόπολης είναι να αναδείξει αλλά και να προσφέρει στο Πολιτισμό του τόπου μας.

«Η απόφαση μας» πρόσθεσε «να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της Μονής ως εκθεσιακός χώρος με αμφορείς οι οποίοι ανήκουν τη συλλογή του Μακαρίου, εικόνες των κατεχομένων και ένα κομμάτι από τις εικόνες που ήρθαν από το Μόναχο θέλουμε αυτός ο εκθεσιακός χώρος να αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία του τόπου της Κύπρου, της εκκλησίας της Κύπρου και στην ιστορίας της Μονής».

Αναφέρθηκε επίσης, στο ενδιαφέρον που έχουν ξένα Πανεπιστήμια ούτως ώστε το Μουσείο να γίνει ένα Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, όπου θα στέλλονται φοιτητές από το εξωτερικό για να εκπονούν μεταπτυχιακές μελέτες με θέματα που μπορεί να τα προσφέρει η Πολιτιστική Ακαδημία ΄Αγιος Επιφάνειος, η οποία ιδρύθηκε από την αρχή της ίδρυσης της Μητρόπολης.

«Αυτή η πνευματική διάσταση είπε διευρύνεται με τον τρόπο αυτό κι αν η πρόταση θα είναι η συνεργασία με τα Μουσεία του Βερολίνου και με τις Ακαδημίες του εξωτερικού τότες το Μοναστήρι θα λάβει μια τεράστια διάσταση που θα τιμήσει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και την Κύπρο ολόκληρη και θα ανοίξουμε τον πολιτισμό που έχει παραγάγει ο τόπος μας καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές, την Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου και προσωπικά τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη καθώς και σε όλους όσους έχουν συμβάλει για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια του που ένα έργο, το οποίο οραματίστηκε ο Μητροπολίτης και ξεκίνησε να το σχεδιάζει από το 2007 μπαίνει επίσημα πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Μετά τον προσωρινό χαρακτηρισμό της Αγίας Νάπας μαζί με το Παραλίμνι ως Αστικά Κέντρα ανέφερε ο Δήμος εκπόνησε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του κέντρου, ο οποίος σχεδιασμός απόδειξε ότι όλα στην Αγία Νάπα αρχίζουν και τελειώνουν στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι, το οποίο είναι το κύριο σημείο αναφοράς του Δήμου όπως επίσης και άλλα έργα όπως είναι οι αναβαθμίσεις των πλατειών και οδών του κέντρου αλλά και το Πολυλειτουργικό θεματικό Πάρκο – έργα τα οποία όπως είπε έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση είναι ώριμα και θα προκηρυχθούν και αυτά τους επόμενους μήνες.

«Σαν Δήμος είπε ο κ. Καρούσος «για διάφορους λόγους δεν αναδείξαμε το Μοναστήρι και δεν του δώσαμε τη υπόσταση που έπρεπε, γι’ αυτό η επόμενη προσφορά που θα προκηρύξει ο Δήμος θα είναι για την γύρω περιοχή του Μοναστηριού που στόχο έχει να αναδείξει περαιτέρω το Μοναστήρι».

Ανέφερε επίσης, ότι ο Δήμος έχει προβεί σε αγορά των κτιρίων της πρώην συνεργατικής που βρίσκονται βόρεια του Μοναστηριού έτσι ώστε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί για σκοπούς του Δήμου και να συνάδει με το Μοναστήρι.

«Σήμερα σχεδιάζουμε, ωριμάζουμε αλλά και υλοποιούμε έργα πέρα των 50εκ ευρώ. Σήμερα εγκαινιάζουμε την έναρξη των εργασιών του Μοναστηριού αλλά για μας δεν είναι μόνο η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μοναστηριού. Είναι ουσιαστικά η αρχή αυτής της σκληρής δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια που ωριμάσαμε κάποια έργα και ουσιαστικά για μας είναι ο θεμέλιος λίθος για την Αγία Νάπα, την οποία οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε και επομένως θεωρώ ότι το πρώτο έργο που είναι το Μοναστήρι κάναμε την πιο σωστή αρχή» σημείωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και ΄Εργων κα. Βασιλική Αναστασιάδου εξέφρασε την μεγάλη της χαρά που χαιρετίζει την τελετή έναρξης των εργασιών μετατροπής της ιστορικής Μονής της Αγίας Νάπας σε Μουσειακό Χώρο. Πρόκειται είπε για ένα ιστορικό Μοναστήρι με Βυζαντινό παρελθόν και ενετική αρχιτεκτονική.

«Ένα Μοναστήρι, το οποίο έχει καταστεί σύμβολο για τον Δήμο Αγίας Νάπας και πολύτιμη κληρονομιά για ολόκληρη την Κύπρο». Η φυσική, η υλική του παρουσία πρόσθεσε διαιωνίζεται απρόσκοπτα μαζί του όμως μεταφέρει την άυλη κληρονομιά της Αγίας Νάπας καθώς η παρουσία του είναι συνυφασμένη με μύθους και ιστορικά γεγονότα άρρηκτα δεμένα με τον τόπο και τους παλαιούς ανθρώπους του.

«Πιστεύουμε ακράδαντα είπε η κα. Αναστασιάδου ότι ο Πολιτισμός είναι προωθητική δύναμη της ανάπτυξης ενός τόπου και παράλληλα ένα ισχυρό κίνητρο τουριστικής έλξης. Η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί στόχο και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής».

«Για το λόγο αυτό σημείωσε η Υπουργός, «στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μέσο την ενδυνάμωση της σημασίας και του ρόλου αυτού του μνημείου μέσα από τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο».

«Με τον τρόπο αυτό» σημείωσε «πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος του μνημείου φωτίζοντας την αρχαιολογική και ιστορική έρευνα και ότι θα τα καταφέρει να επικοινωνήσει την ιστορικότητά του σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες διατηρώντας τον πνευματικό του χαρακτήρα».

Τέλος η κα. Αναστασιάδου συγχάρηκε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη για το όραμά του και το ανοικτό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα του πολιτισμού της χώρας μας. Συγχάρηκε επίσης τον Δήμο Αγίας Νάπας, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας/Αμμοχώστου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη συνεργασία αυτή και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα πετύχει τη διόνυση της σπουδαιότητας ενός τόσο σημαντικού μνημείου στη διαφύλαξη της μνήμης με την οποία αυτό συνδέεται και διατηρεί στον χρόνο και την προβολή του ιδιαίτερου του χαρακτήρα.

Η τελετή διανθίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε το Μουσικό Σχήμα Γιώργου Καλογήρου.

0