Παρουσιάστηκε η απόφαση για επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί

Παρουσιάστηκε η απόφαση για επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί

Το έργο επέκτασης του Λιμανιού στο Λατσί συνιστά άλλο ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να αναλάβει δράσεις για την ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Υπουργός μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς για την παρουσίαση της απόφασης για επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού.

Η απόφαση για επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί πάρθηκε αφού λήφθηκε υπόψη η τάση και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην Κύπρο για τον ναυτικό τουρισμό και η σημασία του Έργου για το Κράτος αποτυπώνεται στο προσωπικό ενδιαφέρον που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την προώθησή του, είπε ο κ. Καρούσος.

Η αυξανόμενη ζήτηση για χώρους πρόσδεσης σκαφών αναψυχής, σημείωσε ο κ. Υπουργός, οδήγησε την Αρχή Λιμένων Κύπρου στην απόφαση για μετατροπή του Λιμανιού Λατσιού σε έναν χώρο πιο λειτουργικό και σύγχρονο, ώστε να συμβαδίζει και να ικανοποιεί τις ανάγκες των ναυτιλλομένων και των άλλων λιμενικών χρηστών του.

«Τα οφέλη από την επέκταση του Λιμανιού είναι πολλαπλά και επηρεάζουν διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο τουρισμός του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και της Κύπρου γενικότερα», υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «η δημιουργία περισσότερων θέσεων ελλιμενισμού, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υποδομές τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα αναδείξουν το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς ως έναν δημοφιλή προορισμό ποιοτικού τουρισμού, που μπορεί να προσφέρει σε Κύπριους και ξένους επισκέπτες ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και μοναδικό τουριστικό προϊόν, που το καθιστούν πόλο έλξης».

Η ολοκλήρωση των εργασιών για την επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί θα μεταμορφώσει τον χώρο σε ένα στολίδι για την περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς, της Πάφου και της Κύπρου, επεσήμανε ο κ. Καρούσος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Λιμάνι του Λατσιού θα καταστεί σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.

Επανέλαβε δε την προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση σημαντικών έργων που προσφέρουν ποιοτικότερη καθημερινότητα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πόλεως Χρυσοχούς, ο Υπουργός Μεταφορών μετέφερε την προσήλωση της Κυβέρνησης στην «υλοποίηση άλλης μιας υπόσχεσης που είχαμε δώσει στους κατοίκους του Δήμου σας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση έργων σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, όπως η Πόλις Χρυσοχούς, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Χαίρομαι γιατί η μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία μας αποδίδει καρπούς και έχει ήδη αναβαθμίσει τον Δήμο σας. Σας μεταφέρω τη διαβεβαίωση πως το Κράτος θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειές σας, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν».

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Λιμένων Κύπρου προωθείται η επέκταση της λιμενολεκάνης και των λιμενοβραχιόνων του Λιμανιού, για τη δημιουργία υποδομών για νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών. Το κόστος για το Έργο εκτιμάται στα €53.5 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και θα περιλαμβάνει θαλάσσιες εργασίες, νέα κρηπιδώματα και κυματοθραύστες. Η δαπάνη για εκπόνηση της επένδυσης θα καλυφθεί από την κερδοφορία και το αποθεματικό της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Της σχετικής απόφασης της Αρχής Λιμένων Κύπρου προηγήθηκε εκτενής συζήτηση και μελέτη βιωσιμότητας του Έργου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε σχέση με τη διαθεσιμότητα χώρων ελλιμενισμού στο Λιμάνι του Λατσιού.