Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Κινήτρων για Αγορά Καινούριου Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023

Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Κινήτρων για Αγορά Καινούριου Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023

Το Σχέδιο Επιχορήγησης Αγοράς Καινούριου μη Ηλεκτροκίνητου Ποδηλάτου παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, αποτελεί μία εκ των δεκαέξι δράσεων του Γενικού Σχεδίου Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023 συνολικού κόστους €3.970.000,00.

Αναλύοντας το Σχέδιο ο κ. Καρούσος είπε ότι μέσα από το συγκεκριμένο Σχέδιο  αναμένεται ότι την περίοδο 2021 – 2023 θα διατεθεί σε επιχορηγήσεις το ποσό των €570.000,00.

Το Σχέδιο, του οποίου δικαιούχοι είναι όσοι είναι άνω των 18 ετών και είναι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά στην αγορά καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου το οποίο εμπίπτει στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Ποδήλατα Πόλης (City Bikes)

β) Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes)

γ) Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes)

δ) Ποδήλατα για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι από το Σχέδιο εξαιρούνται τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα για τα οποία θα δοθεί επιδότηση από άλλο μελλοντικό Σχέδιο.

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης για τα ποδήλατα Πόλης, Δρόμου και Ορεινής, το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €200, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €1000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Σχετικά με τα ποδήλατα για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €800, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €4000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος επιχορήγησης αναπτύχθηκε η ιστοσελίδα www.podilato.gov.cy , η οποία τίθεται σε λειτουργία αυθημερόν. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα βρίσκονται αναρτημένες, μεταξύ άλλων, οι ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα ποδήλατα, και θα προβάλλονται όλες οι δράσεις του Γενικού Σχεδίου Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021 – 2023.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός τόνισε ότι όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν τη σχετική χορηγία θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πύλη η οποία έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, στις 09.00 το πρωί. Η ηλεκτρονική πύλη θα λειτουργεί μέσα από την ιστοσελίδα www.podilato.gov.cy .

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος, καλώντας το ευρύ κοινό να επισκεφθεί την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, επεσήμανε ότι «σε μία χώρα όπως η Κύπρος, με τις μικρές αποστάσεις και το μεσογειακό κλίμα, το ποδήλατο μπορεί να καταστεί εναλλακτική επιλογή διακίνησης, πέραν από μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας».

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στηρίζεται από την τοπική Αρχή καθότι συνάδει με τους ευρύτερους στόχους που έχουν τεθεί. «Στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων 2021-2027 έχουμε εντάξει τη βιώσιμη κινητικότητα ως ύψιστη προτεραιότητα και είναι για αυτό τον λόγο που πρωτοβουλίες όπως η σημερινή ενισχύουν την προσπάθεια μας» ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Σταύρος Γεωργίου είπε ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας δηλώνει συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για αλλαγή στην κουλτούρα μετακίνησης των πολιτών και ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας. «Τελικά, όλα είναι τόσο απλά, όσο και το ποδήλατο, φτάνει να υπάρχει θέληση, και η θέληση αυτή υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων» δήλωσε ο κ. Γεωργίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για να συμπεριλάβει τα άτομα με αναπηρίες στη συγκεκριμένη δράση. «Θέλουμε να καλέσουμε τους οδηγούς των μηχανοκινήτων οχημάτων να είναι προσεκτικοί προς τους ποδηλάτες. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μας για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, η οποία πρέπει να πετύχει, γιατί δυστυχώς εξαρτόμαστε υπερβολικά από το ιδιωτικό αυτοκίνητο» κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.

Για την παρουσίαση του Σχεδίου Κινήτρων για Αγορά Ποδήλατου για την περίοδο 2021-2023 πατήστε εδώ.