Πώς θα τροχοδρομηθεί η επανεκκίνηση των πτήσεων και των αεροδρομίων

Πώς θα τροχοδρομηθεί η επανεκκίνηση των πτήσεων και των αεροδρομίων

Σχέδιο δράσης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου δρομολογήθηκε σήμερα στην πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μετά από εισήγησή μου εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία μου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, o Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Υγείας, και ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως συσταθεί Καθοδηγητική Επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, μέλος της Επιδημιολογικής Μονάδας που θα οριστεί από τον Υπουργό Υγείας, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και εκπρόσωπος της Εταιρείας Hermes Airports.

Η Διυπουργική Επιτροπή με τη στήριξη της Καθοδηγητικής Επιτροπής θα ετοιμάσει και θα υποβάλει μέχρι τέλος Μαΐου 2020, Σχέδιο Δράσης για το σταδιακό άνοιγμα των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια μας.

Για την χαλάρωση των μέτρων και την σταδιακή άρση των περιορισμών των πτήσεων η Διυπουργική Επιτροπή θα εξετάσει:

(α) το χρόνο για το ρεαλιστικό άνοιγμα των αεροδρομίων και των πτήσεων

(β) τα κριτήρια επιλογής των χωρών με τις οποίες θα αποκατασταθεί καταρχήν η συνδεσιμότητα και με ποιο τρόπο

(γ) τις διαδικασίες και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, στις αεροπορικές εταιρείες και στους επιβάτες.

(δ) με ποια κριτήρια θα επιτρέπονται επιβάτες στις πτήσεις

(ε) άλλες σχετικές διαδικασίες.