Στις Βρυξέλες για το νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ «Fit for 55», ο ΥΜΕΕ Γιάννης Καρούσος.

Στις Βρυξέλες για το νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ «Fit for 55», ο ΥΜΕΕ Γιάννης Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών με Ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντικείμενο των συναντήσεων είναι το υπό συζήτηση νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ «Fit for 55», το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει την ΕΕ την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050.

Στο περιθώριο των επαφών του, ο κ. Καρούσος έχει προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «η επίσκεψη στις Βρυξέλλες προγραμματίστηκε για να έχουμε σειρά επαφών με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα που άπτονται του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55» και την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αλλά και ανησυχιών της Κύπρου». Ειδικότερα, ανέφερε ο Υπουργός, «είχαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες προς το Συμβούλιο, όπως η πρόταση «Self-allowance mechanism», που έχει ως στόχο να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν περισσότερο βιοκαύσιμο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και έναντι μικρότερου κόστους».

Αναφερόμενος στις νομοθετικές προτάσεις του πακέτου «Fit for 55», ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι η Κύπρος διεξήγαγε ανάλυση για το πώς θα επηρεάσουν αυτές οι προτάσεις τις αερομεταφορές, την οικονομία της χώρας μας αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία πλέον χρησιμοποιείται και ως σημείο αναφοράς. Αφού επεσήμανε ότι η Κύπρος ενδέχεται «να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα, εφόσον το κόστος μίας πτήσης προς την Κύπρο μέχρι το 2035 θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία», ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι «τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2025 εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος προς τις αεροπορικές εταιρείες ύψους 220 εκ. δολαρίων τον χρόνο, ενώ το 2030 το κόστος θα ανέλθει σε 520 εκ. δολάρια. Εκτιμάται δε ότι το 2035 το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 821 εκ. δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Καρούσος. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «από το 2035, οι αεροπορικές εταιρίες που θα εκτελούν διαδρομές προς την Κύπρο θα έχουν ένα κόστος ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ το οποίο θα μεταφερθεί στους επιβάτες, με αρνητικές συνέπειες προς τον τουρισμό και την οικονομία». «Βάσει υπολογισμών», πρόσθεσε, «η Κύπρος με αυτά τα δεδομένα και σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας, υπολογίζεται ότι θα απωλέσει περίπου το 15-20% του τουρισμού και θα υπάρξει μείωση της τάξης του 1.7% στο ΑΕΠ της χώρας ανά έτος, ενώ μέχρι την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, οι αεροπορικές εταιρίες θα επωμιστούν κόστος ύψους 18 δις δολαρίων».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε υπουργικό επίπεδο, εφόσον επηρεάζονται σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός».