Στοίχημα η υλοποίηση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων

Στοίχημα η υλοποίηση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων

Ένας από τους κυρίους στόχους μου είναι η υλοποίηση των έργων για χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουν ανακοινωθεί και εκεί που είναι δυνατόν η επίσπευση τους.

Άρθρο του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου στη Συλλεκτική Έκδοση της εφ. Ο Φιλελεύθερος

Ένας από τους κυρίους στόχους μου είναι η υλοποίηση των έργων για χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουν ανακοινωθεί και εκεί που είναι δυνατόν η επίσπευση τους όπως και επίσης εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα στην ωρίμανση τους ή στην υλοποίηση τους ή εξεύρεση των απαραίτητων λύσεων για να προχωρεί η υλοποίηση τους.

Πρόκειται για σημαντικά έργα ανάπτυξης τα οποία οι πολίτες αναμένουν εδώ και χρόνια και εκτός από τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα θα βελτιώσουν και σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών επιλύοντας θέματα όπως το κυκλοφοριακό, θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και προκλήσεις όπως αυτό της αστυφιλίας.

Για τους πολίτες δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις ούτε και τους ενδιαφέρουν οι λόγοι καθυστερήσεων, αυτό που έχει γι’ αυτούς σημασία είναι η υλοποίηση των έργων μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλύσουμε θέματα που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων με πρώτο και πιο σημαντικό τον αυξημένο αριθμό προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και με δεύτερο την επίβλεψη και τον συντονισμό μεταξύ διάφορων υπηρεσιών.

Πλειάδα έργων βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την αναβάθμιση του δικτύου των αυτοκινητόδρομων ώστε να εξυπηρετηθεί και η σύνδεση των αστικών κέντρων με τις απομακρυσμένες περιοχές όπως ο νέος δρόμος Πάφου-Πόλης, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊτιά, ο Νέος Περιμετρικός Λευκωσίας, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου.

Παράλληλα προγραμματίζονται έργα εκατομμυρίων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας όπως η ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου και η ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων τα οποία ήδη παρακολουθούνται στενά για πιστή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων.

Στις προτεραιότητές μου επίσης είναι η επαφή με τους πολίτες για την επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους γιατί θεωρώ σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα τους και ότι ακούμε και επιλύουμε προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι τα πολύ μικρά που έχουν τεράστια σημασία για τους πολίτες.

Είναι μία νοοτροπία την οποία έχω θέσει ως στόχο να εντάξω στην κουλτούρα και λειτουργία του υπουργείου από το επίπεδο του υπουργού μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο.

Ψηλά στις προτεραιότητές μου είναι και η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των πολιτών ιδιαίτερα των νεαρών παιδιών από το σχολείο για τα οφέλη της. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεύρουμε έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους για να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στους πολίτες, τόσο για θέματα οδικής ασφάλειας όσο και τα οφέλη των δημόσιων μεταφορών και τη προώθηση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

Οι στερεότυποι τρόποι προβολής και προώθησης που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι αναποτελεσματικοί και ξεπερασμένοι για να διαμορφώσουμε μία νέα κουλτούρα διακίνησης με λιγότερο αυτοκίνητο θα πρέπει να σκεφτούμε εκτός του κουτιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω και το τμήμα αρχαιοτήτων και τις ψηλές προοπτικές που πιστεύω ότι έχει. Η Κύπρος, διαθέτει ένα «θησαυρό» πολιτισμού ο οποίος μένει αναξιοποίητος μέχρι σήμερα για πολλούς και διάφορους λόγους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας «κοιμώμενος γίγαντας» που θα πρέπει να τον ξυπνήσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον προβάλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο γι’ αυτό και θα πρέπει να καταρτιστεί μία εθνική στρατηγική για το θέμα αυτό.