Την υλοποίηση σειράς δράσεων για την οδική ασφάλεια των εθνοφρουρών, συμφώνησαν οι Υπουργοί Μεταφορών, Άμυνας και Δικαιοσύνης

Την υλοποίηση σειράς δράσεων για την οδική ασφάλεια των εθνοφρουρών, συμφώνησαν οι Υπουργοί Μεταφορών, Άμυνας και Δικαιοσύνης

Σε αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή δράσεων για την οδική ασφάλεια των εθνοφρουρών, κατέληξε η σημερινή σύσκεψη των Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Στέφης Δράκου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Καρούσος και Πετρίδης το προηγούμενο διάστημα, κατά την οποία συστάθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή Λειτουργών από τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, η οποία εξέτασε σχετικές εισηγήσεις. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρεσβευτής Οδικής Ασφάλειας κ. Αλέξης Δημητρίου και μέλη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είπε ότι διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συνάντηση και καταρτίστηκε ένα πλάνο με διάφορες δράσεις που θα γίνουν με στόχευση στους εθνοφρουρούς και στα στρατόπεδα.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στα στρατόπεδα «με στόχο όλοι οι εθνοφρουροί να πάρουν ενημέρωση σχετικά με την οδική ασφάλεια και εισηγήσεις και προτάσεις και να ενημερωθούν μέσω διαδραστικότητας για κάποια θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια. Εκείνη την εβδομάδα θα γίνουν επισκέψεις σχεδόν σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς τόσο από εμάς τους Υπουργούς όσο και από τους Πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας, αλλά και από ειδικούς, ούτως ώστε να ενημερωθούν για τα θέματα οδικής ασφάλειας».

Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το Υπουργείο προχωρά με τη δημιουργία βίντεο για τη χρήση λεωφορείων και προσοχή στο οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με τους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας, τα οποία θα προβληθούν στα στρατόπεδα για ενημέρωση όλων των στρατιωτών. Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Καρούσος, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκπαίδευση στα στρατόπεδα για θέματα οδικής ασφάλειας και ασφαλούς μετακίνησης φορτίων με οχήματα.

Ακόμα, το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν σεμινάρια που θα απευθύνονται προς τους γονείς των εθνοφρουρών, ως μια σημαντική ομάδα, στην προσπάθεια για περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα εντάξει στη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης υποχρεωτική ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς και συγκεκριμένες σχετικές ερωτήσεις που θα υποβάλλονται στον εξεταζόμενο κατά τη θεωρητική εξέταση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, τα τρία Υπουργεία θα προχωρήσουν, επίσης, σε αξιολόγηση του ενημερωτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα στρατόπεδα για τα θέματα οδικής ασφάλειας και θα προβούν σε επικαιροποίηση, εκεί και όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών θα αξιοποιήσουμε τους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας, ιδιαίτερα τον Αλέξη Δημητρίου που έχει την προσωπική τους εμπειρία να μεταφέρει στους εθνοφρουρούς.

Τέλος, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Μεταφορών θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπερίληψης στάσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια των Δημόσιων Μεταφορών, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στρατοπέδων.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, «η καλλιέργεια ορθής οδικής συνείδησης και κουλτούρας και η κατανόηση πως όλοι οι χρήστες του οδικού δικτύου είμαστε ευάλωτοι είναι πρωταρχικός στόχος για όλους μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπινες ζωές στον δρόμο και να βλέπουμε οικογένειες να βυθίζονται στο πένθος, εξαιτίας της απρόσεκτης και απερίσκεπτης οδήγησης. Δεν είμαστε μάγκες όταν οδηγούμε χωρίς ζώνη ασφαλείας και κράνος ή επειδή απαντούμε στο μήνυμα στο κινητό κατά την οδήγηση ή επειδή δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε στο ένα ποτήρι κρασί στην έξοδό μας με τους φίλους μας. Χρειάζεται όλοι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι για να κάνουμε πλάκα με την παρέα, να θυμόμαστε πάντοτε πως η μάνα, ο πατέρας, τα αδέρφια, τα παιδιά μας πίσω στο σπίτι μάς περιμένουν να επιστρέψουμε ασφαλείς».

Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης σημείωσε πως, παρά το γεγονός ότι στις δράσεις που υλοποιούνται, περιλαμβάνονται και δράσεις για πρόληψη, οκτώ συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από οδικές συγκρούσεις. «Αυτό μας δείχνει τον δρόμο ότι δεν σταματούμε, πρέπει να εντατικοποιήσουμε κάθε προσπάθειά μας, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας μέχρι το 2030, να μειωθούν κατά 50% τα ατυχήματα», τόνισε η κα Δράκου.

Αναφερόμενη στη εξαιρετική συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, η κα Υπουργός σημείωσε ότι πραγματοποιούνται διαλέξεις σε εθνοφρουρούς και ανέφερε πως το 2021 παρακολούθησαν τις διαλέξεις 2.400 άτομα. «Συνεπώς, στην προσπάθειά μας να συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση, θα συνεχίσουμε αυτές τις διαλέξεις με την ελπίδα ότι τα μηνύματά μας, και με τη βοήθεια των Πρεσβευτών μας, θα φτάσουν στους νέους μας και το χαλικάκι που χρειάζεται και στους γονείς αλλά και στους ίδιους, για να αντιληφθούν το πρόβλημα και να καλλιεργήσουμε την οδικής συνείδηση σε αυτούς», σημείωσε.

Η κα Δράκου είπε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οδικής ασφάλειας, η Αστυνομία θα πραγματοποιήσει διαδραστικά εργαστήρια με τη χρήση γυαλιών προσομοίωσης και εκπαιδευτικού οχήματος, με τη συμμετοχή των εθνοφρουρών. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί στους εθνοφρουρούς η εμπειρία, μέσα από τα γυαλιά, να δουν τι προκύπτει όταν οδηγούν κουρασμένοι ή υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών. Θεωρούμε, εξήγησε η κα Δράκου, πως ζώντας αυτές τις συνθήκες, μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα και να αποφεύγουν κάποιες καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι αποτελούν αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων.

Μέσα από το σχέδιο δράσης που έχουμε καταρτίσει μέσα από συνεργασία όλων των φορέων, ελπίζουμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα και να αποτρέψουμε τις απώλειες ζωών στους δρόμους, είπε καταληκτικά η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε τις δράσεις που συμφωνήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη και επεσήμανε πως, το Υπουργείο Άμυνας ήδη εφαρμόζει με επιτυχία το σχέδιο δωρεάν διακίνησης εθνοφρουρών, το οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. «Έχουμε συνολικά γύρω 99 διαφορετικά δρομολόγια, είναι ένα μέτρο που θέλουμε να το μεγιστοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. Επιπλέον, μαζί με την Εθνική Φρουρά, αποφασίστηκε η χορήγηση 24ωρης τιμητικής άδειας ανά τετράμηνο σε όσους κάνουν αποκλειστική χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών για όλες τις ημέρες εξόδου τους. Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, συνεχίζεται η συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης, καθώς και με την Αστυνομία και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, για την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση διαλέξεων σε στρατόπεδα σε μια προσπάθεια να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στους νέους οδηγούς.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το Υπουργείο συμμετέχει στην εβδομάδα οδικής ασφάλειας που συνδιοργανώνεται από τα Υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Άμυνας, και ταυτόχρονα, η Εθνική Φρουρά με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών διευρύνουν τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση σε σχέση με τον ορθό τρόπο μεταφορών υλικών, προσωπικού και τη διακίνηση επικίνδυνων φορτίων.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων, Πολιτείας, οργανισμών, εκπαιδευτικών, πολιτών και οικογένειας, σε αυτή την προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων. «Μόνο με την εμπέδωση οδικής συνείδησης και την πιστή τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα ελαχιστοποιηθούν οι οδικές συγκρούσεις και θα σταματήσουμε να θρηνούμε, άδικα, θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.