Το κέντρο της Αγίας Νάπας αναβαθμίζεται με το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Μεσαιωνικού Μοναστηριού

Το κέντρο της Αγίας Νάπας αναβαθμίζεται με το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Μεσαιωνικού Μοναστηριού

Ιστορική χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, για την Αγία Νάπα ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου κ.κ Βασίλειος. 

Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμβολαίου για την ανάπλαση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού και μετατροπής του σε αρχαιολογικό Μουσείο και σε ερευνητικό κέντρο.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο και τον Διευθυντή της Αναδόχου Εταιρείας «ΑΣ Οικοδομικές επιχειρήσεις Σταύρος Σταύρου Λτδ» κ. Σταύρος Σταύρου.

Πρόκειται για το πρώτο από σειρά μεγάλων έργων με επίκεντρο την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που υλοποιούνται στον πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης μετά το χαρακτηρισμό της Αγίας Νάπας ως Αστικό Κέντρο. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες και το κόστος ανέρχεται στα 1.3εκ ευρώ.
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Γιάννης Καρούσος, τόνισε μετά τις υπογραφές: «Το έργο εκτός της ουσιαστικής αναβάθμισης του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, θα βοηθήσει σημαντικά και τουριστικά. Η συμβολή του στην επέκταση της τουριστικής περιόδου θα είναι σημαντική, όπως και στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για rebranding της Αγίας Νάπας.

Ο Δήμος θα προκηρύξει ακόμη δύο έργα του κέντρου στα μέσα του 2019. Πρόκειται για έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου με τον επανασχεδιασμό όλων των δημόσιων χώρων, δρόμων και πλατειών προϋπολογισμού 6.5εκ ευρώ.

Επίσης θα δρομολογήσουμε την ωρίμανση περαιτέρω έργων που θα συμπληρώνουν την ανάδειξη του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, προϋπολογισμού 8.5εκ ευρώ. Η χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου εξασφαλίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του χαρακτηρισμού ως Αστικό Κέντρο αλλά και ιδίων πόρων του Δήμου».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου κ.κ Βασίλειος τόνισε: «Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη της Μονής ως Μνημείου, αλλά και η επαναφορά του ώστε να έχει την πνευματική διάσταση του παρελθόντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το όραμα της Μητρόπολης πραγματικότητα».

Στο Μουσείο θα εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μέρος της Συλλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ καθώς και εικόνες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Αμμοχώστου, μερικές εκ των οποίων αποτελούσαν μέρος των επαναπατρισθέντων εικόνων του Μονάχου. Θα δημιουργηθεί επίσης βιβλιοθήκη με πλούσιο υλικό σε θέματα πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Κυπριακής Αγιολογίας και θα επιμελείται τις εκδόσεις των επιστημονικών μελετών και λογοτεχνικών έργων. Το ερευνητικό κέντρο, θα ιδρυθεί σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού για έρευνες και μελέτες σχετικά με τη θρησκεία και τον πολιτισμό της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.