ΥΜΕΕ: Ο ΟΣΕΑ, σύγχρονος παροχέας υπηρεσιών δημοσιων επιβατικών μεταφορών στην Επ. Αμμοχώστου

ΥΜΕΕ: Ο ΟΣΕΑ, σύγχρονος παροχέας υπηρεσιών δημοσιων επιβατικών μεταφορών στην Επ. Αμμοχώστου

Σε Παρουσίαση του δεκαετούς πλάνου του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ´Εργων κ. Γιάννης Καρούσος που διοργανώθηκε, με αφορμή την ένταξη νέων λεωφορείων στον στόλο της ΟΣΕΑ.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ομιλία του ανάφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, ο ΟΣΕΑ έχει καθιερωθεί στην τοπική κοινωνία της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου ως ένας σύγχρονος παροχέας υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών μεταφορών, που εξυπηρετεί με συνέπεια και επαγγελματισμό το επιβατικό κοινό της περιοχής, τόσο τους μόνιμους κάτοικους της όσο και τους επισκέπτες. Αξιοσημείωτο δε ανέφερε ο κ. Καρούσος ότι ο ΟΣΕΑ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της νεολαίας τόσο στους ντόπιους αλλά και στους νεαρούς συμπολίτες μας άλλων επαρχιών ιδιαίτερα στα νυκτερινά δρομολόγια, αυξάνοντας την διακίνηση νέων με λεωφορεία δημιουργώντας έτσι, όχι μόνο μια ευρωπαϊκή κουλτούρα διακίνησης αλλά και προστασία των νέων μας από οδικές συγκρούσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος η εμπειρία που απόκτησε ο ΟΣΕΑ, καθώς και η επαγγελματικότητα των υπηρεσιών που παρείχε, είχε ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2021, να υπογραφεί η νέα Σύμβαση Παραχώρησης αξίας €59,68 εκ. συν ΦΠΑ, για εκτέλεση 3,6 χιλιομέτρων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με  εφαρμογή της Σύμβασης την 1η Νοεμβρίου 2021 και διάρκεια εκτέλεσης 10 έτη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως και για τα επόμενα 10 χρόνια, ο ΟΣΕΑ θα συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση το έργο του, μεριμνώντας να αναβαθμίζει συνεχώς όλες τις υπηρεσίες του, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του επιβατικού του κοινού σε μια τεχνολογικά διαβαλλόμενη κοινωνία.» σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών οπου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι και σήμερα οι πρώτες ενδείξεις της νέας σύμβασης με την εταιρεία έχουν εξέπληξει  θετικά το Υπουργείο, διότι τηρούν και ακολουθούν όλες τις πρόνοιες του νέου συμβολαίου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανανέωσης του στόλου του με καινούργια, σύγχρονα λεωφορεία, στα οποία προσφέρεται δίκτυο wifi, εγκατεστημένος εξοπλισμός για χρήση usb και ακριβείς μέσα πληροφόρησης επιβατών όπου θα παρέχεται ηχητική, καθώς και οπτική ενημέρωση σε διάφορες γλώσσες. Ενώ πρόσθεσε τα πρώτα 31 λεωφορεία έχουν παραληφθεί και είναι προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρίες, είναι χαμηλών ρύπων και πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας των επιβατών και των εργαζομένων. Ενώ όπως ανέφερε ο Υπουργός αναμένονται ακόμα 21 λεωφορεία για παραλαβή μέχρι το τέλος του έτους, ολοκληρώνοντας την πλήρη ανανέωση του στόλου του ΟΣΕΑ.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφερόμενος δε, σε άλλη μια βασική βελτίωση που επιδιώκεται με τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης είναι η αύξηση των χιλιομέτρων, που θα φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο του αριθμού όσο και της συχνότητας των δρομολογίων κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα νέα δρομολόγια αναμένεται να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές που εκτελούνται εντός τη ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, των Κοινοτήτων Ορμήδειας, Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου και τα δρομολόγια από και προς την πόλη της Λάρνακας σημείωσε ο Υπουργός.

Επιπρόσθετα ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην, ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογίών στις υπηρεσίες του ΟΣΕΑ ώστε να παρέχοντε στο επιβατικό κοινό έγκυρη πληροφόρηση σε ακριβή χρόνο, ο ΟΣΕΑ επενδύει στους σταθμούς μετεπιβίβασης και εισάγει ηλεκτρονικές οθόνες σε έξυπνες στάσεις λεωφορείων ενώ ταυτόχρονα, ο Οργανισμός αναβαθμίζεται ψηφιακά με τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας και εφαρμογής για έξυπνα κινητά υπενθύμισε ο Υπουργός Μεταφορών.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείου Μεταφορών που είναι η αναβάθμιση των Δημόσιων Μεταφορών και η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε αυτές, καθώς και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας για τη χρήση του λεωφορείου ως μέσο διακίνησης, πιο φιλικού προς το περιβάλλον.

Τέλος ο κ. Καρούσος εξέφρασε τις ευχαριστίες του λόγο του ότι θα έχει συνοδοιπόρο τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων που έχουν προαναφερθεί. Ενώ δεν παράλειψε να χαιρετήσει τις ενέργειες και τις δράσεις του ΟΣΕΑ, που συμβάλλουν στην προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων στην καθιέρωση των μεταφορών ως ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και βιώσιμες, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς.

Σε σύντομο χαιρετισμό είχε προβεί και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Στάυρος Α. Μιχαήλ αναφέρθηκε στο ότι οι δημόσιες μεταφορές είναι δημόσιο αγαθό παρομοιάζοντας τες όπως το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό. «Έχουμε την ευθύνη ως δημόσια υπηρεσία» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής να προσφέρονται οι υπηρεσίες των Δημοσίων Μεταφορών, ούτος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ασθενείς και τα παιδία. Αυτό που κάνει το κράτος ανάφερε ο κ. Μιχαήλ ήταν και είναι να συνεταιριζεται με τις ιδιωτικές εταιρείες για να προσφέρει απρόσκοπτα τις Υπηρεσίες Δημοσίων Μεταφορών.

Καταληκτικά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευχαρίστησε τον ΟΣΕΑ και τις άλλες εταιρείες των άλλων επαρχιών, παρ’όλων των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν, τα έχουν πλέον καταφέρει, και ανάφερε ότι οι Δημόσιες Μεταφορές μπαίνουν πλέον στον «Νέο αιώνα τους» όπου οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν τις Δημόσιες Μεταφορές καθότι το μέλλον διακίνησης για όλους θα είναι το Λεωφορείο.