Υπουργός Μεταφορών: Στόχος της Κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και η υλοποίηση μεγάλων έργων

Υπουργός Μεταφορών: Στόχος της Κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και η υλοποίηση μεγάλων έργων

Στην Κύπρο πραγματοποιείται το 113ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών.

Η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και ο προγραμματισμός και η υλοποίηση μεγάλων τεχνικών και οικοδομικών έργων, αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης για βελτίωση των υποδομών, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στην έναρξη του 113ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Για τον λόγο αυτό, είπε, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό τομέα και μέσα από ποικίλες δράσεις εστιάζει στη συνεχή ανάπτυξή του.

Αντιλαμβανόμενη τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία στον κατασκευαστικό τομέα και την οικονομία ευρύτερα, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενθάρρυνση και διευκόλυνση νέων επενδύσεων, για τις οποίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση προωθεί το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου και στον κατασκευαστικό τομέα.

«Αναπτυξιακά έργα που αποτελούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικού προϋπολογισμού €1.2 δις, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή δρομολογούνται για υλοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα σε παγκύπριο επίπεδο, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος. Απαριθμώντας μερικά από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται σύντομα για προσφοροδότηση, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις υποδομές για το ενεργειακό έργο Βασιλικού, το Νέο Κυπριακό Μουσείο, κτηριακές υποδομές στον τομέα της υγείας και των κυβερνητικών υπηρεσιών, υποδομές για φιλοξενία προσφύγων, υποδομές στο οδικό δίκτυο, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας-Τροόδους, Λεμεσού-Τροόδους, Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Λευκωσίας-Παλαιχωρίου. Επιπρόσθετα, με υπολογιζόμενες επενδύσεις ύψους €1 δις βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η Σύμβαση Παραχώρησης για την ενιαία Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, έργο που έχει ήδη παραδοθεί στον Ανάδοχο τον περασμένο μήνα και εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ευρύτερα, εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα έργα αυτά, πέραν του άμεσου οφέλους τους ως υποδομές, θα έχουν ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αναζωογονήσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αποτελεί κύρια στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χρηματοοικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», τόνισε.

Τα ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της συνεισφοράς των κατασκευών στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της υλοποίησης των ήδη προγραμματισμένων έργων, την παροχή κινήτρων για τις επενδύσεις σε κατοικίες και άλλα κτίρια, την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, τον καθορισμό προτεραιοτήτων στη βάση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για τις υποδομές και τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά δημοσίων έργων, ώστε να βελτιστοποιείται η σχέση κόστους/οφέλους από τα έργα υποδομών στη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Αναμφίβολα, σημείωσε ο κ. Καρούσος, «βρισκόμαστε ενώπιον νέων προκλήσεων, τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της κοινωνίας. Τα δεδομένα της αγοράς δημιουργούν νέες τάσεις και, συνεπώς, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την κατασκευαστική βιομηχανία να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά της μοντέλα και το εργασιακό περιβάλλον, να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και να εξελίξει τις διαδικασίες της στη βάση της νέας ψηφιακής εποχής».

Μετέφερε δε την πεποίθηση πως, παρά τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, «ανοίγεται μπροστά μας μια ευκαιρία για επανασχεδιασμό ενός πιο πράσινου, βιώσιμου και ορθολογικού μοντέλου ανάπτυξης».

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνεχάρη την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, και ευχαρίστησε τα μέλη της για την αγαστή συνεργασία που διατηρούν με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, χαρακτηρίζοντας την ουσιαστική για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του κατασκευαστικού κλάδου.