Χαιρερισμός Γ.Καρούσου στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» στη Δορά.

Χαιρερισμός Γ.Καρούσου στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» στη Δορά.

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» στη Δορά.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Δοράς ξανά φέτος, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας. Αυτού του είδους οι γιορτές, ιδιαίτερα μετά τους δύσκολους καιρούς που βιώσαμε εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, πέραν από την ψυχολογική ανάταση που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση της Δοράς, της ευρύτερης περιοχής των Κρασοχωρίων, αλλά και της Κύπρου μας ευρύτερα.

Η κυπριακή ύπαιθρος, με τη γραφικότητα που δημιουργεί το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της, μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπαίθριο Μουσείο, το οποίο καλούνται οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να απολαύσουν. Χαίρομαι που, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν εντάξει περιηγήσεις με ποδήλατο και περπάτημα στο Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Κορδυλά» και σε διαδρομές πλησίον της Κοινότητας που προσφέρονται για ξεναγήσεις και γνωριμία με την τοπική ομορφιά της περιοχής.

Φίλες και Φίλοι,

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει εντοπίσει εδώ και χρόνια την ανάγκη για ενδυνάμωση και στήριξη της υπαίθρου. Επιδίωξη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για την προσέλκυση νέων οικογενειών, επενδυτών και επιχειρηματιών για μόνιμη διαβίωση και επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το 2019, για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, με στόχο να δοθεί πραγματική και ουσιαστική στήριξη στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τουριστικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών αποτελεί η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών με τα αστικά κέντρα. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκπονεί στην περιοχή της ορεινής Επαρχίας Λεμεσού την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά, συνολικού μήκους 22,5 χλμ, με εκτιμώμενο κόστος €198 εκατομμυρίων. Ο σχεδιασμός του προωθείται σε τρεις φάσεις και οι εργασίες της φάσης Α1 άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τμήματος αυτοκινητοδρόμου μήκους περίπου 3,7 χλμ. Είμαστε βέβαιοι πως με την ολοκλήρωση του Έργου θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη τόσο για την ασφάλεια στη διακίνηση όσο και για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ορεινών περιοχών της Λεμεσού και τη μείωση της αστυφιλίας.

Το προϋπολογιζόμενο ποσό για την τριετία 2022-2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών ξεπερνά τα €370 εκατομμύρια, ποσό αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021. Σημαντικά έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών Κοινοτήτων συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης προς όφελος της ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Επιπρόσθετα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στις ορεινές περιοχές, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνδράμει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, εκεί και όπου ζητείται, για την κατασκευή έργων υποδομής για ενίσχυση των πυροσβεστικών και αστυνομικών σταθμών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα, το Υπουργείο Μεταφορών παραχώρησε άδεια χρήσης του κτηρίου του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λάνιας.

Σε ό,τι αφορά την προβολή και την προώθηση των ορεινών περιοχών, ως τουριστικοί προορισμοί, μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Κυβέρνηση έχει εντάξει τέσσερα σχέδια στο Πρόγραμμα «Κύπρος_το Αύριο», με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας στις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και πόρων, ενισχύουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις με εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε πλήρως τα Ορεινά Αθλητικά Κέντρα και άλλες επιχειρήσεις, με στόχο να ενδυναμώσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται στις ορεινές περιοχές και να καθιερώσουμε τις Κοινότητες της υπαίθρου ως ολόχρονους προορισμούς εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική, με τριπλασιασμό των δαπανών για το 2022, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει την ιδιοκατοίκηση στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, ιδιαίτερα των νεαρών ζευγαριών και των νέων οικογενειών.

Αγαπητοί φίλοι,

Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικές από τις δράσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την ενίσχυση της υπαίθρου. Είναι πεποίθησή μας ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του κόσμου της υπαίθρου, θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψή της και θα αναδείξουμε τις περιοχές αυτές ως κέντρα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Σήμερα, μετά από δύο χρόνια, έχουμε ξανά την ευκαιρία να αναβιώσουμε ένα ταξίδι στις γεύσεις και τις εμπειρίες της παράδοσής μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δοράς που μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να ταξιδέψουμε γευστικά με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, το χαλούμι, τον παλουζέ, το ρέσι, τα κουλουρούθκια με το έψιμα, τα καττιμέρια και τα αρκατένα, και να αναβιώσουμε παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως είναι η διαδικασία απόσταξης ζιβανίας, παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, ζυμώματος και φουρνίσματος ψωμιού.

Είμαι βέβαιος πως όλοι εμείς οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα αξιοποιήσουμε τη σημερινή όμορφη εκδήλωση και θα διασκεδάσουμε τιμώντας την παράδοση του τόπου μας, ως ύψιστη μορφή πολιτισμού.