Χαιρετισμός Γιάννη Καρούσου στην εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στο Β’ Δημοτικό Σχολείου Αυγόρου

Χαιρετισμός Γιάννη Καρούσου στην εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στο Β’ Δημοτικό Σχολείου Αυγόρου

Αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές μαθήτριες,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Καθημερινά όλοι μας χρειάζεται να μετακινηθούμε από το σπίτι μας σε διάφορους προορισμούς, όπως στο σχολείο, στον τόπο εργασίας μας,  σε καταστήματα και αλλού. Με όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για να μετακινηθούμε, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με το ποδήλατο, είτε με το λεωφορείο, είτε πεζή, θα πρέπει να ακολουθούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι το σύνολο των κανόνων για την ασφαλή και εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους. Η τήρηση των κανόνων αυτών είναι απαραίτητη αφού η οδική ασφάλεια επηρεάζεται από τη συμπεριφορά όλων μας. Γι’ αυτό, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι απλά ένα νομικό έγγραφο, αλλά κανόνας ζωής και η τήρηση του επιβάλλεται για την προστασία της ζωής όλων μας.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν το δρόμο, δηλαδή οι οδηγοί, οι μοτοσικλετιστές, οι ποδηλάτες και οι πεζοί πρέπει να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έτσι ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια στο δρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό, από μικρή ηλικία, όπως είστε εσείς παιδιά, να συνειδητοποιήσετε ότι η κυκλοφοριακή αγωγή δεν είναι απλά ένα μάθημα, αλλά ένα μάθημα ζωής που θα πρέπει να το εφαρμόζουμε και να το καλλιεργούμε καθημερινά για όλη μας τη ζωή. Μέσα από την καλλιέργεια της οδικής συνείδησης και κουλτούρας μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα στο δρόμο για τη δική μας ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των άλλων. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη και εμείς οι μεγάλοι κάποτε ξεχνιόμαστε και δεν εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πόσοι και πόσες από εσάς θυμίζετε τους γονείς σας να μην τρέχουν, να φορούν τη ζώνη ασφάλειας, να μη μιλούν στο κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν, να φορούν το κράνος τους στη μοτοσικλέτα;

Το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων είναι πολύπλοκο, καθώς επηρεάζεται, εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι η κύρια αιτία τους, από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η κατάσταση των οχημάτων.  Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε τις επιπτώσεις που έχει μια οδική σύγκρουση στην κοινωνία και στην οικονομία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες. Το Υπουργείο μου συντονίζει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, που είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής της Πολιτείας για την οδική ασφάλεια. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας καθορίζει στόχους και υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους.

Μία από αυτές τις δράσεις του στρατηγικού σχεδίου είναι και ο ορισμός των Πρέσβειρων Οδικής Ασφάλειας. Οι πολίτες που επιλέγονται ως Πρεσβευτές ή Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας, μέσα από τις δράσεις τους αλλά και τη στάση ζωής τους, λειτουργούν ως θετικά πρότυπα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας. Για το 2021 επιλέχθηκαν ως Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας η κα Ραφαέλα Μιλτιάδους και η κα Μαρίνα Κυριάκου τις οποίες έχουμε σήμερα μαζί μας και στις οποίες θα δώσω τον λόγο για να σας μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα.

Σας ευχαριστώ.