Χαιρετισμός Γ.Καρούσου στην εκδήλωση για τη διάκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Οδική Ασφάλεια

Χαιρετισμός Γ.Καρούσου στην εκδήλωση για τη διάκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Οδική Ασφάλεια

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση που γίνεται με αφορμή την τιμητική διάκριση που έλαβε η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Οδική Ασφάλεια.

Είναι επίσης με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην παρουσίαση της εθνικής ομάδας μοτοκρός, η οποία θα λάβει μέρος σε αγώνα του βαλκανικού πρωταθλήματος, και θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην εθνική ομάδα μοτοκρός η οποία αποτελείται από τους κορυφαίους αναβάτες κάθε κατηγορίας.

Αναμφισβήτητα ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας για προώθηση του συγκεκριμένου αθλήματος στην Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας.  Η πρόσφατη διάκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης των σωστών πρακτικών που εφαρμόζει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας.

Η συγκεκριμένη βράβευση κρίνεται ως πολύ σημαντική καθότι αναγνωρίζει ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας προωθεί τη σωστή έννοια του μοτοσυκλετισμού.  Το πρόγραμμα «Η σημασία του προστατευτικού εξοπλισμού- Αξιολόγηση κινδύνων ατυχημάτων – Ανάπτυξη δεξιοτήτων οδήγησης», το οποίο προσφέρεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας, συμβάλει θετικά στην ευρύτερη προσπάθεια για προώθηση των αρχών που διέπουν την οδική ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλετιστών αποτελεί εθελοντικό πρόγραμμα πιστοποίησης για εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα ασφάλειας οδήγησης μοτοσυκλέτας μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης και μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα. Αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθά τους μοτοσικλετιστές να διακρίνουν τις καλύτερες επιλογές εκπαίδευσης στην Ευρώπη μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Το πρόγραμμα, το οποίο εισήχθη το 2016, διευθύνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας (ACEM), τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FIM) και το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (DVR).  Έως τώρα, το σήμα έχει δοθεί σε συνολικά 35 εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.  Την διάκριση με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Εκπαίδευση Μοτοσικλετιστών, το οποίο ισχύει για περίοδο 12 μηνών, πέτυχαν φέτος πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα οδήγησης μοτοσυκλέτας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας για την πολύ σημαντική αυτή διάκριση και αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσικλετιστών στηρίζεται θερμά από την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean και τον Ευρωπαίο Συντονιστή Οδικής Ασφάλειας, Matthew Baldwin.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι μοτοσικλετιστές κινδυνεύουν περισσότερο επειδή οι μοτοσυκλέτες ανατρέπονται εύκολα, δύσκολα διακρίνονται και δεν παρέχουν θωράκιση στον οδηγό. Στην Κύπρο οι οδικοί θάνατοι μοτοσικλετιστών/μοτοποδηλατιστών είναι κατά 14 φορές περίπου περισσότεροι σε σύγκριση με αυτούς των άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αν ληφθεί υπόψη η αναλογία μοτοσυκλετών / μοτοποδηλάτων έναντι των άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων.  Απώτερος στόχος ολονών μας είναι οι μηδενικοί  θάνατοι και τραυματισμοί από οδικές συγκρούσεις.  Καμία απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός στο οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εφαρμόζει διάφορες δράσεις που έχουν ως στόχο την οδική ασφάλεια.  Για να κερδίσουμε το στοίχημα της οδικής ασφάλειας απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Με αφορμή την διάκριση που έλαβε η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για την Εκπαίδευση Μοτοσικλετιστών, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους οδηγούς μοτοσυκλέτας όπως προβούν σε εθελοντική και τακτική εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας. Η διά βίου εκπαίδευση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας των μοτοσικλετιστών.

Με δεδομένο ότι η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χαιρετίζει την οποιαδήποτε καινοτόμα πρωτοβουλία η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και καλούμε όλους τους μοτοσικλετιστές να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα ασφάλειας οδήγησης μοτοσυκλέτας μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης.  Ο στόχος και το όραμα είναι κοινός που δεν είναι άλλος από τη χρήση της μοτοσυκλέτας ως ενός ασφαλούς και αξιόπιστου μέσου διακίνησης, άθλησης αλλά και ψυχαγωγίας.