Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 9 Οκτωβρίου.

Πριν από 147 χρόνια, μετά από πρωτοβουλία 22 χωρών,  ιδρύθηκε με την υπογραφή σχετικής συνθήκης στη Βέρνη της Ελβετίας, η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, η οποία αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα διεθνή οργανισμό με 192 χώρες-μέλη.

Όραμα και φιλοδοξία της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης από την αρχή της ίδρυσής της, η κατάργηση των επικοινωνιακών συνόρων μεταξύ των χωρών και η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης και παράδοσης των ταχυδρομικών αντικειμένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη,  σε προσιτές τιμές και με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Στην πορεία της μακρόχρονης ιστορίας τους, τα Ταχυδρομεία κατάφεραν και ανέπτυξαν ανά το παγκόσμιο, ένα τεράστιο δίκτυο με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών.

Παρόλες τις ραγδαίες αλλαγές που επιτελούνται στον ταχυδρομικό τομέα, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του παραδοσιακού ταχυδρομείου λόγω της ευρείας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, τα Ταχυδρομεία  εξακολουθούν με την ιδιότητα τους ως παροχείς καθολικής υπηρεσίας, να αποτελούν ένα ασφαλή και προσιτό τρόπο επικοινωνίας για εκατομμύρια ανθρώπων.

Η σημασία της εργασίας που επιτελούν σήμερα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού συνέχισαν, με όλες τις δυσκολίες, αδιάλειπτα, να παρέχουν υπηρεσίες και να παραμένουν πολύτιμος συνδετικός κρίκος μεταξύ των επιχειρήσεων και καταναλωτών αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του ταχυδρομικού δικτύου.

Η πανδημία, όπως αναφέρει και στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης Bishar Husein, έδωσαν, αφενός, νέα ώθηση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες τόσο από κοινωνικής όσο και οικονομικής σκοπιάς.

Αφετέρου, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, αναδείχθηκαν ανθεκτικές στην κρίση που δημιουργήθηκε, καθιερώνοντας νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών.  Προωθώντας την καινοτομία, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της τεχνολογίας αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, στηρίζουν ενεργά τη συνεχή προσπάθεια των Κυπριακών Ταχυδρομείων για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.  Ο στόχος είναι όπως τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, μέσα σε συνθήκες ελευθεροποίησης της ταχυδρομικής αγοράς, ως και η υποχρέωση μας ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με επιτυχία.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και στο ανθρώπινο δυναμικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων, το οποίο, λόγω και της φύσης της ταχυδρομικής εργασίας, που χαρακτηρίζεται ως «εντάσεως εργασίας», αποτελεί και την κινητήρια δύναμή τους.  Με αυτό το πλεονέκτημα, είμαι βέβαιος ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα συνεχίσουν την προσφορά τους και στο μέλλον, σε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη και στα παιδιά, που  κατέλαβαν τις πρώτες δέκα θέσεις παγκύπρια στον πεντηκοστό διεθνή ταχυδρομικό διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης για νεαρά άτομα με  το επίκαιρο θέμα «Γράψε ένα γράμμα σε ένα μέλος της οικογένειας σου για την εμπειρία σου με τη νόσο COVID 19».

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό και να συγχαρώ όσα από αυτά διακρίθηκαν, ιδιαίτερα δε την  αγαπητή Ελευθερία Φράγκου, μαθήτρια της Γ’ τάξης στο Γυμνάσιο Γερίου, που κατέλαβε την πρώτη θέση παγκύπρια.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των σχολείων, των οποίων μαθητές βραβεύονται σήμερα, και που ενεθάρρυναν τα παιδιά να λάβουν μέρος  στο διαγωνισμό που δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά  απαιτεί θυσία από τον ελεύθερο τους χρόνο, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλητισμού, τα οποία αξιολόγησαν τις εκθέσεις των παιδιών, καθώς και τους γονείς των παιδιών, που συνέδραμαν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Τέλος, ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης στον όμορφο αυτό χώρο, αναδεικνύοντας έτσι και την πόλη της Λάρνακας, καθώς και όλους εσάς που τιμάτε την εκδήλωση με την παρουσία σας.