Χαμένη ευκαιρία από αδράνεια και ανικανότητα ή γιατί ο υποψήφιος μας “κάηκε” από τη χώρα του λόγο των προτιμήσεων του στις Προεδρικές;

Χαμένη ευκαιρία από αδράνεια και ανικανότητα ή γιατί ο υποψήφιος μας “κάηκε” από τη χώρα του λόγο των προτιμήσεων του στις Προεδρικές;

Θα μπορούσαμε να είχαμε Κύπριο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO)(ο οποίος αποτελεί οργανισμό του ΟΗΕ) . Το ήθελε η Ε.Ε και παρά πολλοί άλλοι και έγινε μάλιστα και η σχετική προεργασία. Μια μοναδική ευκαιρία χάθηκε καθώς η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα των υποψηφιοτήτων.  Σκεφτείτε  τα θετικά που θα είχαμε (η μάλλον τι χάσαμε) σε μια περίοδο που υπάρχει εμπάργκο από την Τουρκία στην Κυπριακή Ναυτιλία, να είχαμε Κύπριο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO.

Ο ΠτΔ  δήλωσε ότι θα υποβάλουμε υποψηφιότητα για το συμβούλιο του IMO και όχι για τον γενικό γραμματέα ( κάτι το οποίο γίνεται έτσι κ αλλιώς διαχρονικά). Άλλο ο Γενικός Γραμματέας και άλλο μια θέση στο Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και η Υφυπουργός Ναυτιλίας πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Ελπίζω να γνωρίζουν τι είναι ο IMO.  Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να εγγράψει το θέμα στη Βουλή και να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων.

  1. Γιατί δεν υποβάλαμε υποψηφιότητα ενώ ήταν όλα έτοιμα με στήριξη ΕΕ και όλη την προεργασία έτοιμη;
  2. Γνωρίζαμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης;
  3. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν ενοχλήθηκε ο ΥΠΕΞ μας από την ανακοίνωση της Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας γιατί;
  4. Ποιες οι ενέργειες της Υφυπουργού Ναυτιλίας που γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες. Γιατί η καθυστέρηση;

Ο  Βασίλης Δημητριάδης θα ήταν ένας εξαίρετος γενικός γραμματέας του IMO . Η ευκαιρία χάθηκε όμως, αφέθηκε να καεί εσωτερικά  ίσως και εκδικητικά.

Αντί να βλέπουμε το καλό της χώρας βλέπουμε αλλού.