Η Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα είναι πόλη της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου και ανεξάρτητος δήμος από το 1994.

Βρίσκεται ανατολικά από τη Δεκέλεια. Λόγω των αμμωδών παραλιών της είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για το 2016, η Αγία Νάπα φιλοξένησε 585,000 αφίξεις τουριστών, περίπου το 18% απο όλες τις αφίξεις στη Κύπρο, οι οποίες δημιούργησαν 4,030,000 διανυκτερεύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 27.1% από το σύνολο το διανυκτερεύσεων της Κύπρου.

Η συνεισφορά της Αγίας Νάπας είναι σημαντική στο ΑΕΠ της Κύπρου αφού υπολογίζεται ότι συνεισφέρει ετησίως πέρα των 700εκ στην κυπριακή οικονομία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, το 2014 έχει χαρακτηρίσει την Αγία Νάπα μαζί και το Παραλίμνι ως αστικό κέντρο της επαρχίας Αμμοχώστου. Μία απόφαση η οποία πιστώνεται στον νεαρό Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο. 

Το όνομα Αγία Νάπα προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι που κατά την εποχή της Ενετικής κατοχής βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.Το όνομα ‘Αγία Νάπα’ σημαίνει ‘Άγια του δάσους’. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την ‘Εικόνα της Παναγίας της Νάπης’, δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε ‘Αγία Νάπα’.

Οι κάτοικοι έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Περίπου το 75% των σημερινών κατοίκων είναι απόγονοι του πρώτου Αγιαναπίτη του Νικόλαου Κεμιτζή ο οποίος κατά το 1790 περίπου ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Αγίας Νάπας και κατέληξε στο χωριό Παναγιά, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, όπου και παντρευτηκε την κόρη του ιερέα του χωριού. Λόγω διαφορών που υπήρχαν με τους Οθωμανούς ο Κεμιτζής μετακόμισε με τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο μοναστήρι της Αγίας Νάπας το οποίο χτίστηκε περίπου κατά το 800 μ.Χ.