Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην Ημερίδα «Κυκλοφοριακό Λευκωσίας. Υπάρχει λύση;»

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην Ημερίδα «Κυκλοφοριακό Λευκωσίας. Υπάρχει λύση;»

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη συζήτηση με τίτλο «Κυκλοφοριακό Λευκωσίας. Υπάρχει λύση;» που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Ανεκτίμητη Λευκωσία».
Είναι προφανές ότι η αύξηση του αριθμού και της χρήσης των μηχανοκίνητων οχημάτων και η υπερβολική εξάρτηση στο αυτοκίνητο ως μέσο διακίνησης, είναι οι κύριες αιτίες που η Λευκωσία βιώνει κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθυστερήσεις, θόρυβο, ρύπανση, καθώς και προβλήματα οδικής ασφάλειας και προσβασιμότητας, τόσο στο
κέντρο της πόλης της, όσο και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών.
Στη Λευκωσία έχουν ήδη ληφθεί μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μέτρα τα οποία διαμέσου της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη κινητικότητα και των δράσεων που απορρέουν από
αυτή, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν ώστε το πρόβλημα να απαμβλυνθεί.
Κυρίαρχο ρόλο στη στρατηγική του Υπουργείου μου έχει η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας ώστε να πετύχουμε μίαν ισορροπημένη πρόσβαση και χρήση του οδικού χώρου μειώνοντας τη χρήση του ιδιωτικού οχήματος και αυξάνοντας τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας διασφαλίζει
παράλληλα, ασφαλή χώρο στους ευάλωτους χρήστες, δηλαδή τον πεζό, τον ποδηλάτη, τον μοτοσικλετιστή και τα άτομα με αναπηρία, και ταυτόχρονα επιτυγχάνει τη μείωση ρύπων.
Για τον λόγο αυτό, προωθούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, την επικαιροποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας. Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας κλείνει δέκα χρόνια από την εκπόνηση του και επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του. Στους πρώτους μήνες της μελέτης θα δοθούν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή λεωφορειολωρίδων στην είσοδο της Λευκωσίας από Λεμεσό, που μελλοντικά θα φιλοξενήσουν το τραμ, καθώς επίσης και για το κλιμακωτό ωράριο, κ.α..
Επίσης, διαμέσου του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030, το οποίο βασίζεται στην προσέγγιση του «Ασφαλούς Συστήματος» και το οποίο περιλαμβάνει 28 επιμέρους πολιτικές και 158 στοχευμένες δράσεις ευελπιστούμε στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου
καταγράφονται αυξημένοι αριθμοί θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς την οποία θα επιφέρει η λειτουργία των νέων συμβάσεων δημοσίων μεταφορών με την ταυτόχρονη εισαγωγή
προηγμένης τεχνολογίας σε θέματα τηλεματικής.
Άλλη σημαντική παράμετρος που θα βοηθήσει είναι η υλοποίηση οργανωμένων σταθμών μετεπιβίβασης (Park and Ride) στην είσοδο της πόλης για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Επιπρόσθετα, τονίζουμε τη σημαντικότητα της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας διαμέσου της χρήσης ευφυών συστημάτων μεταφορών για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης. Από τις προγραμματιζόμενες δράσεις μας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ξεχωρίζει η αναβάθμιση του υφιστάμενου Συστήματος Περιφερειακού Ελέγχου στην Λευκωσία και Λεμεσό για τον αυτόματο έλεγχο και τη συνεχή ρύθμιση των φώτων τροχαίας και
των φωτοελεγχόμενων διαβάσεων πεζών με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη διακίνηση των οχημάτων καθώς και τη μείωση των καθυστερήσεων.
Το Υπουργείο επίσης προωθεί τα αναγκαία έργα σε ότι αφορά την αναβάθμιση του κύριου αστικού οδικού δικτύου δηλαδή τους δρόμους πρωταρχικής σημασίας σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Περαιτέρω, γίνονται διάφορες δράσεις και μέτρα για την αύξηση της πεζοκίνησης και της ποδηλατοκίνησης, με ευρύτερο στόχο την διασφάλιση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας στη Λευκωσία.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, στον κοινωνικοοικονομικό και στονπεριβαλλοντικό τομέα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρωτοβουλία «Ανεκτίμητη Λευκωσία». για την διοργάνωση αυτής της συζήτησης. Μέσω αυτής της ημερίδας, ας περάσουμε το μήνυμα ότι κάνοντας τις σωστές επιλογές στα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, βελτιώνουμε την οικονομία, την οδική ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον μας.

Χαιρετισμός Γιάννη Καρούσου, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Αναμνηστικού Γραμματοσήμου “Παγκόσμιο Έτος Νοσηλευτή και Μαίας και 200 χρόνια από τη γέννηση της Φλόρενς Νάïτινγκεïλ”

Χαιρετισμός Γιάννη Καρούσου, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Αναμνηστικού Γραμματοσήμου “Παγκόσμιο Έτος Νοσηλευτή και Μαίας και 200 χρόνια από τη γέννηση της Φλόρενς Νάïτινγκεïλ”

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για να προσφωνήσω τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Αναμνηστικού Γραμματοσήμου “Παγκόσμιο Έτος Νοσηλευτή και Μαίας και 200 χρόνια από τη γέννηση της Φλόρενς Νάïτινγκεïλ”.

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι το 2020, είναι το έτος των νοσηλευτών και μαιών, των γιατρών, των στελεχών των χημείων, των φροντιστών κλινικών και γενικά όλων των επαγγελματιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο το φάσμα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος θα καταγράψει την ιστορία του αιώνα που διανύουμε, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην συνεισφορά και στον αλτρουϊσμό αυτών των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας, η οποία πραγματικά ταρακούνησε την ανθρωπότητα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, με συνέπειες που πιθανόν να συνεχίσουν να υφίστανται για ακόμα πολύ καιρό.

Όλοι μας νιώσαμε το φόβο για την οικογένειά μας, για εμάς τους ιδίους, τον περίγυρό μας, τους φίλους μας.  Τι μπορεί όμως κάποιος να πει για τους νοσηλευτές, και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας που έδωσαν και δίδουν καθημερινό αγώνα για περιορισμό και εξάλειψη της πανδημίας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Παρακολουθώντας την παγκόσμια ειδησιογραφία, συνειδητοποιείς ότι πραγματικά δεν περνά μέρα που να μην ακούσεις μια είδηση που να αφορά τη συνεισφορά των νοσηλευτών. Παρά τις δικές τους ανθρώπινες φυσιολογικές αναστολές και ανησυχίες, παραμένουν εκεί, πιστοί στο καθήκον, στην πρώτη γραμμή για το λειτούργημα που ονομάζεται νοσηλευτική φροντίδα.

Ο Νοσηλευτής είναι ένα Λειτούργημα, με υψηλό οικογενειακό και κοινωνικό κόστος. Σκεφτήκαμε ποτέ, ποιοι είναι αυτοί που είναι δίπλα σ΄ εμάς ή στα αγαπημένα μας πρόσωπα στα νοσηλευτήρια;  Σάββατα, Κυριακές, νύχτα-μέρα, γιορτές, καθημερινές, Χριστούγεννα και Πάσχα.  Όλοι μας περιμένουμε κάποια γιορτή για να την περάσουμε οικογενειακά, αυτή όμως η πολυτέλεια δεν συμβαδίζει με το Λειτούργημα του Νοσηλευτή, που είναι πάντα εκεί, παρών στο καθήκον.

Κάθε πρωτοχρονιά, μετά από την καθιερωμένη γιορταστική οικογενειακή και φιλική σύναξη για καλωσόρισμα του νέου έτους, το πρωί στις ειδήσεις, εκτός των άλλων, ακούμε για τον ερχομό των πρώτων παιδιών του έτους, αγόρι/κορίτσι,  ώρα γέννησης και πολλά άλλα και ευχόμαστε όλοι, να είναι γερά δυνατά.  Αναλογιστήκαμε ότι πίσω από την κάθε γέννα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχει μια μαία, που ολονυχτίς βοηθούσε μια μέλλουσα μητέρα να γεννήσει και να κάνει ευτυχισμένους πατέρα, παππούδες και συγγενείς;

Η ανθρωπότητα οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα τους νοσηλευτές και μαίες.  Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Τμήμα του Υπουργείου όπου προΐσταμαι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Νοσηλευτών και Μαϊών καθώς και των 200 χρόνων από τη γέννηση της βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, Φλόρενς Νάïτινγκεïλ, έχουν προχωρήσει στην έκδοση Αναμνηστικού Γραμματοσήμου για να τιμήσουν τα δύο γεγονότα με τη βεβαιότητα ότι το επετειακό αυτό Γραμματόσημο θα είναι καλοτάξιδο στις τάξεις των Φιλοτελιστών αλλά και των μη ειδικών που εκτιμούν το έργο των Νοσηλευτών και Μαϊών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά όλους του επαγγελματίες υγείας, για την υπευθυνότητα που επέδειξαν και επιδεικνύουν τούτες τις δύσκολες ώρες που περνά ο πλανήτης μας και να ευχηθώ όπως η ανθρωπότητα να μη ξαναζήσει τέτοιες ασύμμετρες καταστάσεις στο μέλλον, οι οποίες όμως ανέδειξαν και την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια και συνεργασία των εθνών αλλά και το ρόλο των νοσηλευτών και μαίων για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

Την ικανοποίηση του για τη νέα αναβαθμισμένη εικόνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Πάφου εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος στην επί τόπου επίσκεψή του που πραγματοποίησε σήμερα. Ο κ. Καρούσος ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου και εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τον τρόπο ανάδειξης του αρχαιολογικού θησαυρού της Κύπρου.

Στο πλαίσιο προβολής του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Πάφου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει ξεναγήσεις γνωριμίας με διάφορα οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς, όπως το Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων (ACTA), το Σύνδεσμο Αρχαιολόγων Κύπρου καθώς επίσης με Οργανωτές Ταξιδιών.

Οι εργασίες αποπεράτωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου έχουν ολοκληρωθεί και σε λίγες μέρες το Μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό.

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην Επιστημονική Ημερίδα «Λεύκαρα: 1000 χρόνια Χριστιανισμού»

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην Επιστημονική Ημερίδα «Λεύκαρα: 1000 χρόνια Χριστιανισμού»

Είναι με μεγάλη χαρά και τιμή που προσφωνώ και συμμετέχω σε αυτήν την Ημερίδα, την οποίαν αγαπητές Κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου, διοργανώσατε μαζί με την Ιερά Μητρόπολη της Τριμυθούντος, με ιδιαίτερη επιμέλεια και αξιέπαινο ζήλο.

Τα κειμήλια, που η κοινότητα Λευκάρων διαφύλαξε μέσα στους αιώνες, σε αυτό το αξιοζήλευτο σύνολο φυσικού και δομημένου παραδοσιακού περιβάλλοντος, μαζί και με έναν σημαντικότατο πλούτο εκκλησιαστικών μνημείων και προϊόντων παραδοσιακών τεχνών, όπως αυτά της Αργυροχοΐας και της Κεντητικής, αιτιολογεί απόλυτα την υπερηφάνεια, με την οποίαν τα προβάλλετε και τα διατηρείτε, και δεν μπορώ παρά να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό.

Το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι έχει την αρμοδιότητα, για τη διατήρηση και προβολή των υλικών καταλοίπων του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει αναλάβει την εποπτεία και οικονομική υποστήριξη της αποκατάστασης και διατήρησης του υπέροχου οικιστικού συνόλου των Λευκάρων, το οποίο εμπλούτισε το 1988  με το «Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων».

Μου επιτρέπεται λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπερηφάνεια και την τιμή, και να σας βεβαιώσω ότι η φροντίδα μας για τα Λεύκαρα θα συνεχίσει, θεωρώντας σας συνεργούς στους στόχους της κρατικής μέριμνας, για την προστασία, διατήρηση και προβολή του πολιτισμού μας.

Είναι νομίζω αντιληπτό ότι η ημερίδα αυτή σηματοδοτεί, μαζί και με τις σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου των Λευκάρων, του 13ου αιώνα, μία επέκταση της συνεργασίας αυτής, στις ρίζες του βυζαντινού προσώπου του οικισμού σας, αυτού που γέννησε μέσα στον 12ο αιώνα τον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, και φιλοξένησε για 400 χρόνια, από τον 12ο έως και τον 16ο αιώνα, τις συρρικνωμένες από τους Λατίνους, Ορθόδοξες Επισκοπές Κιτίου, Αμαθούντος, Νεαπόλεως και Κουρίου.

Τα μνημεία και τα κειμήλια του χριστιανικού μας παρελθόντος, τα οποία έχετε διαφυλάξει «ως κόρην οφθαλμού», μέσα σε αιώνες εχθρικής κατάκτησης και ανέχειας, εκφράζουν ποιότητα πνευματικών  αναζητήσεων, η οποία πηγάζει από την ιερότερη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, παράγει θάρρος και λεβεντιά, και καταλήγει  στο θαύμα της ενισχυμένης εξ ουρανού επιμονής του λαού μας για επιβίωση και διαφύλαξη του Ελληνορθόδοξου είναι του, σε κάθε περίσταση, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθιά του πίστη και Αγάπη στον Τριαδικό Θεό.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο μου, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, θα παραμείνουν αρωγοί αυτών των προσπαθειών σας.

Τα συγχαρητήριά μου.

 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων όπου συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα αναπτύχθηκε ο δυνητικός περιφερειακός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον σημαντικό αυτό τομέα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων επιτελεί ένα αξιόλογο έργο και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών στη χώρα.

Ο Υπουργός Μεταφορών παρέστη στα εγκαίνια της Α’ Φάσης του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου»

Ο Υπουργός Μεταφορών παρέστη στα εγκαίνια της Α’ Φάσης του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου»

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος παρέστη στα εγκαίνια του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας – Φάση Α». Ακολούθως προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην τελετή των εγκαινίων της πρώτης φάσης του Έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας».  Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Έργο, το οποίο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, όπως αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.  Τα κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν στο εν λόγω Έργο, συνάδουν απόλυτα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στα πλαίσια του Έργου, το οποίο βασίζεται στις εισηγήσεις του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία» και του Σχεδίου Περιοχής Κεντρικής Λευκωσίας και έχοντας ως γνώμονα τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας, λήφθηκαν μέτρα για διευκόλυνση της διακίνησης όλων των ομάδων χρηστών του δρόμου, με στόχο την εξισορρόπηση του ρόλου του ιδιωτικού αυτοκινήτου και την προώθηση φιλικών μέσων διακίνησης.  Παράλληλα, ενισχύθηκε η οδική ασφάλεια καθώς ο χώρος λειτουργεί πλέον σαν Ζώνη Κοινής Χρήσης (shared space), όπου τα αυτοκίνητα διακινούνται με μέγιστη ταχύτητα 20 χιλιομέτρων ανά ώρα δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους χρήστες.  Επίσης, βελτιώθηκε η σκίαση με τη φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την άνετη κυκλοφορία των πολιτών που διακινούνται με τα πόδια.  Επιπρόσθετα τοποθετήθηκε νέος οδικός φωτισμός υψηλής απόδοσης και νέο δίκτυο οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας με πρόνοιες έξυπνης πόλης (Smart City-κάμερες, WiFi κ.λπ.).

Η δεύτερη φάση του έργου που αφορά την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και θα ακολουθήσει η Λεωφόρος Ευαγόρου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κοινοπραξία CYBARCO – A. PANAYIDES 91/2015 JV που κατασκεύασε το Έργο καθώς και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του, το Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, και όλους τους κατοίκους και τους καταστηματάρχεςτης περιοχής που με την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού Έργου για την πρωτεύουσα.  Ένα Έργο που πέρα από τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της οδικής ασφάλειας, συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της προσέλκυσης επισκεπτών και ιδιωτικών επενδύσεων, με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Μελετητές του Έργου και όσους συνέβαλαν για την συγχρηματοδότηση του Έργου, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

 

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που έχω αποδεχτεί την πρόσκληση των Κυπριακών Ταχυδρομείων για να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση,  που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων.  Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 9 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, στη Βέρνη της Ελβετίας το 1874.

Στόχος και όραμα των ιδρυτών της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, που αριθμεί σήμερα 192 μέλη, ήταν η κατάργηση των επικοινωνιακών συνόρων μεταξύ των χωρών, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης, η παράδοση των ταχυδρομικών προϊόντων σε κάθε γωνιά του πλανήτη  και η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με ασφάλεια και ταχύτητα.

Είναι φανερό ότι στο πέρασμα του χρόνου τα Ταχυδρομεία έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανάγκης για εισαγωγή νέων καινοτόμων υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη πλέον ταχυδρομική αγορά.

Παρόλες τις ραγδαίες αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση του όγκου του παραδοσιακού ταχυδρομείου, τα Ταχυδρομεία εξακολουθούν να αποτελούν έναν ασφαλή και προσιτό τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών για εκατομμύρια πολίτες και  επιχειρήσεις, που επιλέγουν την αγορά ή προώθηση προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο ανθεί στις μέρες μας και δίνει νέα δυναμική στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ανά το παγκόσμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, στηρίζουν ενεργά τις συνεχείς  προσπάθειες των Κυπριακών Ταχυδρομείων για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με επιτυχία. Παράλληλα, τα Ταχυδρομεία μέσω των δράσεων τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου αλλά και στην κοινωνική συνοχή, δίνοντας  ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει και μη ταχυδρομικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πετυχημένη λειτουργία των επτά Κέντρων Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ), τέσσερα στα κατά τόπους Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία, ένα στον Αγρό,  ένα στην Κακοπετριά και ένα στα Λεύκαρα, τα οποία στεγάζονται στα οικεία Ταχυδρομικά Γραφεία.

Για το 2021 προγραμματίζεται η λειτουργία του όγδοου ΚΕ.ΠΟ. στην κοινότητα Ξυλοφάγου. Ωστόσο τα σχέδια μας δεν τελειώνουν εδώ, αφού στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση του ταχυδρομικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου του κυβερνητικού σχεδιασμού, για στήριξη της υπαίθρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται διαρκούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επιβάλλει την επαγρύπνηση όλων και την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εξάρω την προσφορά των Κυπριακών Ταχυδρομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με σωστό προγραμματισμό και άμεσες ενέργειες, παρόλες τις δυσκολίες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καθολικού εγκλεισμού (lock down), κατάφεραν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες με την κατ’ οίκον παράδοση δεμάτων και μικροδεμάτων, αλλά και με την αποστολή στο εξωτερικό τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων πρώτης ανάγκης, σε άτομα που έμειναν εκεί αποκλεισμένα.

Για όλη αυτή την προσπάθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τόσο τη Διεύθυνση όσο και το Προσωπικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων, που από την πρώτη στιγμή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στάθηκαν στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη και κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο και στην αποστολή τους.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη κυρίως στη βράβευση των παιδιών που  βρίσκονται μαζί μας για την επιτυχία τους στον 49ο Διεθνή Ταχυδρομικό Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης με θέμα «Γράψε μια επιστολή σ’ ένα ενήλικα για τον κόσμο που ζούμε σήμερα».

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού γίνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σήμερα μαζί μας και προς τους οποίους απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεχή υποστήριξη.  Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των σχολείων που ενεθάρρυναν τα παιδιά να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, τα οποία θυσίασαν σημαντικό μέρος από τον ελεύθερο τους χρόνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε και στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που βαθμολόγησαν τις εκθέσεις των παιδιών. Ευχαριστώ επίσης και τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Σήμερα, βραβεύουμε  και  τρεις  Ταχυδρομικούς Πράκτορες, οι οποίοι αφυπηρέτησαν πρόσφατα. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης  συνεργασίας τους με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Οι Ταχυδρομικοί Πράκτορες αποτελούν τον κύριο βραχίονα του Τμήματος στις αγροτικές περιοχές και το καθημερινό σημείο επαφής τους με τους πολίτες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συνέχεια του ταχυδρομικού δικτύου και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών και στην πιο απομακρυσμένη κοινότητα της χώρας μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς που την τιμάτε με την παρουσία σας.  Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τα Κυπριακά Ταχυδρομεία στο ρόλο και την αποστολή τους.

Συμμετοχή Υπ. Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμμετοχή Υπ. Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δεν μπορούμε να έχουμε αεροπορική βιομηχανία χωρίς επιβάτες και για αυτό τον λόγο πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο επιβατικό κοινό» δήλωσε στους ομολόγους του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο κ. Υπουργός, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης στον τομέα των μεταφορών, το οποίο θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων ή πανδημιών, επεσήμανε ότι  η προσπάθεια  δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών αλλά θα πρέπει να δοθεί παράλληλα έμφαση και στον τομέα μεταφορών των επιβατών.

«Η Κύπρος καλωσορίζει και υποστηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την μεταρρύθμιση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.  Όσον αφορά στον προγραμματισμό των πτήσεων θα πρέπει όπως, πέραν από την εκτίμηση του σχετικού κόστους, να ληφθούν υπόψη και οι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Σε παρέμβασή του ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν παρέλθει εννέα μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη και ακόμη δεν υπάρχει μία ομοιόμορφη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.  Για αυτό τον λόγο, η Κύπρος έχει κυκλοφορήσει ένα έγγραφο θέσης στο οποίο περιλαμβάνονται τα βασικά συστατικά αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.  Επεσήμανε επίσης ότι τα νησιωτικά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αεροπορικές μεταφορές, επηρεάζονται δυσανάλογα και κάλεσε την Επιτροπή να αναθεωρήσει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τις αεροπορικές μεταφορές προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις γεφυρώνοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κενά και προσφέροντας ίσες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Υπουργός εισηγήθηκε όπως,  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών  όπως το blockchain και την τεχνητή νοημοσύνη που αφορούν στη λήψη δεδομένων και διευκολύνουν την εκτέλεση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και επαληθεύσεων.  «Προτείνουμε τη διαμόρφωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινών απαιτήσεων εισόδου με βάση κοινά συμφωνημένα επιδημιολογικά κριτήρια. Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας εντοπισμού επιβατών και την ανάπτυξη εργαστηριακών ελέγχων με γρήγορο αποτέλεσμα πριν την αναχώρηση» κατέληξε ο κ. Καρούσος.

Τέλος, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι η Κύπρος εφάρμοσε τις συστάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή που αφορούν στον τομέα των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. Αναφερόμενος στις θαλάσσιες μεταφορές ο κ. Καρούσος είπε ότι από τον Μάιο του 2020 περίπου 5000 ναυτικοί έχουν επαναπατριστεί ή κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσω της Κύπρου.

«Η Κύπρος εκφράζει την ετοιμότητά της να συντονίσει τις προσπάθειες, μαζί με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ναυτιλιακή κοινότητα, για την ανακούφιση των ναυτικών και τη διευκόλυνση των αλλαγών του πληρώματος και παραμένει έτοιμη να συνεργαστεί και να συμβάλει στην προσπάθεια καθορισμού ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης  που αφορά στις μεταφορές» κατέληξε ο κ. Υπουργός.

 

Γ. Καρούσος στην Καθημερινή: Σε τροχιά υλοποίησης 1 δισ. ευρώ δημόσια έργα

Γ. Καρούσος στην Καθημερινή: Σε τροχιά υλοποίησης 1 δισ. ευρώ δημόσια έργα

Ο υπ. Μεταφορών ξεδιπλώνει τους σχεδιασμούς για επανεκκίνηση των αερομεταφορών, καθώς και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Read More

Βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Wizz Air

Βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Wizz Air

Συμφωνία Υπουργείου Μεταφορών, Υφυπουργείου Τουρισμού και Hermes Airports με την ουγγρική αερογραμμή Wizz Air για τη δημιουργία βάσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας Read More