Περί Μόντε Κάρλο και Αλλαγής Στρατηγικής!

Περί Μόντε Κάρλο και Αλλαγής Στρατηγικής!

Αρθρογραφεί ο κος Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της Αγίας Νάπας, με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου, λύσαμε προβλήματα, λαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές και δημοτικές αποφάσεις, ενώ αναβαθμίσαμε και τις υποδομές μέσω κυβερνητικών έργων.

Στην πλειονότητά τους, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες έχουν ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα έχουμε πετύχει να προσελκύσουμε επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πανευρωπαϊκά σημεία αναφοράς: Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Η πόλη μας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο αισθητικής.

Παράλληλα, έχει αναβαθμιστεί γενικότερα η τουριστική εμπειρία και η καλή της φήμη.

Το brand name «Αγία Νάπα» έχει ενισχυθεί σημαντικά στο εξωτερικό και σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιπλέον ενίσχυση του.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και ένα “αλλά”. O τομέας στον οποίο δυστυχώς δεν υπήρξε ποιοτική αναβάθμιση – αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξε υποβάθμιση – είναι αυτός της νυχτερινής ζωής και της διασκέδασης. Μάλιστα, από το 2001 και μετά, αργά αλλά σταδιακά, έχει φθαρεί και υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, που να μην θυμίζει σε τίποτα τη γνωστή κοσμοπολίτικη διασκέδαση προηγούμενων ετών.

Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο αυτή η «διασκέδαση», να προσελκύει τουρίστες, οι όποιοι με την συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους ουσιαστικά συμβάλλουν στη δυσφήμιση της Αγίας Νάπας.

Αυτοί οι τουρίστες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 8% των αφίξεων της Αγίας Νάπας, αλλά επιφέρουν πολλαπλάσια ζημιά στην εικόνα της πόλης μας.

Για εμάς, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε επίπεδο και να αναβαθμίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της Αγίας Νάπας, συμπεριλαμβανομένης και της διασκέδασης.

Γι’ αυτό έπρεπε να παρθούν και οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το όραμα και τους στόχους μας.

Η πρόσφατή ανακοίνωση της πόλης της Αγίας Νάπας σχετικά με το μέλλον του τουριστικού προϊόντος και για τη ποιοτική της αναβάθμιση, εξέπληξε αρκετούς. Δεν είναι όμως μία απόφαση που ήρθε εν λευκώ, αλλά μια απόφαση που πάρθηκε μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς της πόλης μας. Μια απόφαση που συνάδει πλήρως με τις εισηγήσεις της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με χρονικό άξονα και τελικό στόχο το 2030. Αυτές τις εισηγήσεις οφείλει, πέραν της Αγίας Νάπας, να τις εφαρμόσει ολόκληρη η Κύπρος.

Η Στρατηγική χωρίζει την Κύπρο σε 13 τουριστικά θέρετρα και θέτει τους στόχους και το όραμα για το καθένα.

Για την Αγία Νάπα, συγκεκριμένα, θέτει ως όραμα μέχρι και το 2030 να καταστεί ένας από τους τρεις κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη σε θάλασσα και διασκέδαση στη βάση διεθνών προτύπων και υποδομών, ένα όραμα στο οποίο η υπό ανέγερση Μαρίνα θα έχει σημαντικό ρόλο.

Είναι ένα όραμα το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα αφού προτείνεται από ανεξάρτητο Οίκο διεθνούς εμβέλειας, με ειδικότητα στον τομέα των στρατηγικών του Τουρισμού.

Σημαντικός παράγοντας για να πετύχουμε το στόχο μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, είτε διεκδικούνται μέσω εθνικών πόρων και τα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στους Κρατικούς προϋπολογισμούς. Βασικός πυρήνας της στρατηγικής μας είναι η δημιουργία σημείων αναφοράς, τα οποία θα δημιουργούν θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες και θα συμβάλουν σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας με την μοναδική αρχιτεκτονική και την ποιότητα της θα προσελκύσει τουρισμό, αλλά και μόνιμους κατοίκους υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, συμβάλλοντας σε μια συνολική ποιοτική αναβάθμιση.

Η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και ιδιαίτερα της περιοχής που συγκεντρώνει τη νυχτερινή διασκέδαση θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα της εστίασης, όσο και γενικότερα της νυχτερινής ζωής δίνοντας το κίνητρο και στους επιχειρηματίες να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους και να αναζητήσουν υψηλότερου επιπέδου πελατεία.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση του κέντρου και της βόρειας πλευράς της πόλης και η επαναφορά του χαρακτήρα της θα δημιουργήσει το κέντρο που τόσο μας λείπει, ειδικά στους χειμερινούς μήνες, ενώ θα προσελκύσει τουρισμό όλο το χρόνο. Το υπαίθριο αμφιθέατρο-κέντρο πολιτισμού θα προσελκύσει εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου και τον ανάλογο τουρισμό, ενώ έχει προγραμματιστεί και η αναβάθμιση του θρησκευτικού τουρισμού με την μετατροπή του μεσαιωνικού μοναστηριού σε ένα αξιόλογο μουσείο και ερευνητικό κέντρο. Επιπλέον, θα ολοκληρωθεί και το πάρκο γλυπτικής με τις υποδομές του.

Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ποιότητας της Αγίας Νάπας ως τουριστικού προορισμού καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Φυσικά, οι παραλίες και η αναβάθμιση των υποδομών τους και των υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς επίσης και η ενοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, θα ενισχύσουν το χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου τουριστικού θερέτρου και την ποιότητα των επισκεπτών του.

Πέραν όλων αυτών, καταρτίζονται σχέδια για την δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου, τη δημιουργία κατάλληλης αποβάθρας για προσδέσεις κρουαζιερόπλοιων, τη δημιουργία υποβρύχιου μουσείου στον τεχνητό ύφαλο και τη δημιουργία κέντρου μελετών/μουσείου αφιερωμένου στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, αλλά και ένα διεθνές πάρκο πολιτισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα μία δύσκολη απόφαση, με την οποία έθεσε γερά θεμέλια για να στηριχθεί και να εξασφαλιστεί το μέλλον της Αγίας Νάπας μακροχρόνια. Μπορεί η απόφασή μας να μην άρεσε σε πολλούς, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο προτίμησε να είναι χρήσιμο παρά αρεστό και να θέσει σε προτεραιότητα το καλό της Αγίας Νάπας και της Κύπρου συνολικότερα.

Αυτήν, όμως, την προσπάθεια αναβάθμισης πρέπει να την στηρίξουν όλοι και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση. Η Αγία Νάπα μπορεί πράγματι να καταστεί ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα, εάν έχει την κατάλληλη στήριξη από όλους και ιδιαίτερα από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Εξάλλου, όταν μπορείς να ονειρεύεσαι μπορείς να κάνεις θαύματα!